Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Spirituális témák és művészet » Sztereogram

2024-07-13, 19:21 | Megtekintések: 4444 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 0.0/0
Sztereogram
Azokat a képeket nevezzük sztereogramoknak, amelyek képesek arra, hogy speciálisan nézve őket olyan térhatást hozzanak létre, mintha nem képet néznénk, hanem valódi 3D teret.

Ezek a sztereogram képek ránézésre valamilyen tapétamintára hasonlítanak, és amíg normál módon nézzük, nem is látunk mást belőlük. Ebben a cikkben szeretném elmondani nektek, hogy milyen módon kell ezeket a képeket nézni ahhoz, hogy a különleges 3D kép megjelenjen.A sztereogram egy vagy több sík kép segítségével létrehozott térhatású kép optikai illúziója. Eredetileg olyan kép-párt jelentett, amelyet sztereoszkóp segítségével lehetett megfelelő módon megnézni. (Forrás: Wikipédia)

A fényképalbumunkban vannak sztereogramok, a monitoron keresztül is működnek, meg tudjuk látni a különleges 3D ábrákat bennük. Nem egyszerűen csak rá kell nézni egy képre, hanem speciális módon kell nézni és megvárni, amíg a szemünk "átáll" és az agyunk értelmezi és feldolgozza a furcsa látványt.

Röviden szeretném megtanítani a "nézés" módszerét azoknak, akik még nem tapasztalták meg ezt a sztereogram-látást. Ezt az egyik legkönnyebb képpel kezdjük. A kép egy csillagot ábrázol, amely kiemelkedik a hátteréből, nagyon erős 3D hatással.
 

 
Ne ezen a kicsinyített képen gyakoroljatok. Kattintsatok a képbe, hogy sokkal nagyobban jelenjen meg. A kép tetején láthattok két karikát, kicsit lejjebb újabb kettőt. Ez a lenti két karika a kiemelkedő csillag közepén van. Nézzétek a képet unottan, meredten, kissé fáradtan. Legyen olyan a nézésetek, mint amikor lusták vagytok arra, hogy mozgassátok a szemeteket, kissé össze is akad a tekintetetek. Ilyenkor szoktunk pislogni, hogy helyreálljon a kép a szemünk előtt. Most ne pislogjatok, hagyjátok, hogy a szemetek ellazuljon. A két karika a kép tetején és közepén segít nektek ebben. Egy idő múlva (ha eléggé bamba tekintettel nézitek a képet) a két karika helyett hármat fogtok látni. Ekkor a szem "beállt" és a kép közepén lévő karikák körül meg fogjátok látni a csillagot. A csillag meglehetősen nagy, nem fogjátok eltéveszteni.
Saját tapasztalatom: én a középső két karikát néztem bambán, és ott történt a váltás, hogy a két karika helyett hármat láttam meg. Amikor már három karikát láttam és körülnéztem a képen, már a 3D csillagot láttam a szövetminta helyett. Miközben körülnéztem a képen, nem igazítottam meg a tekintetemet.

Fontos! A sztereogramokat szemmagasságból nézzétek, ne nagyítsátok fel túlságosan, mert akkor nem látható be az egész kép egy tekintettel. A fotóalbumban lévő sztereogramok mérete általában megfelelő ahhoz, hogy meglássuk a 3D képet.

A fotóalbumunkban a sztereogramokat itt találhatjátok: Fotoóalbum/Sztereogram

Vigyázzatok, ne nézzétek túl sokáig a sztereogramokat. Bár nagyszerű látvány, a szemnek nem tesz jót.

Itt szeretném felhívni még a figyelmet arra, hogy a sztereogramok meglátása nem különleges intuitív képesség. Általában azok láthatják meg hamarabb ezeket, akik néha "bebandzsulnak", azaz az átlagosnál többször kell "helyrerakni" a tekintetüket. - Az érzékeny szem lehet érzékeny lelkű emberek sajátja, de a szem érzékenysége nem intuitív képesség.

Előfordul sokszor, hogy valaki, aki látja a sztereogramokban a 3D alakokat, kidomborodó formák helyett néha homorú, "kivágott" képeket vagy egymás tetején több domború alakot lát. Az agy nem mindig egyformán rakja össze a látványt. Ha a kép minősége vagy elkészítésének módja nem megfelelő, előfordulhat ilyen. A sztereogramok készítésének többféle módja van. Ha hasonlóan készült képeket nézünk egymás után, az agyunk már "rááll" arra a munkára, amelyet végeznie kell és akár folyamatosan, várakozás nélkül is láthatjuk a 3D képeket. Azonban ha ezután egy más módon készült sztereogramot nézünk meg, az agynak ismét át kell állnia egy másfajta munkára, amelyhez akár fél vagy egy percre is szüksége van. Ilyenkor többször előfordulhat, hogy egy-egy sztereogramot hibásan látunk meg.

 

A fotóalbumban több fajta sztereogram is található (igen széles választékban!). A legszebbek, amelyek egy újfajta technikával készültek, már nem szövetmintásak, hanem igazi képek 3D alakjai. Ezek a sztereogramok rendkívül látványosak. Megkülönböztetésképpen a képek nevei elé a "3D" szót írtam. Ha az albumot nézitek, ezek elöl vannak (abc szerint vannak rendezve).

Nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek a sztereogramokhoz.

Megjegyzés: Szívem szerint ezt a cikket nem a spirituális témák közé tenném, de sajnos sokan - mint azt feljebb is írtam - különleges képességnek tartják a sztereogramok meglátását és magát a jelenséget is valamiféle ezoterikus különlegességnek, nem ritkán üzenetnek tekintik. Tulajdonképpen ez nem "képesség", sokkal inkább "hiba" a szem és az agy összehangolt működésében. 


 

Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2024 | Top100