Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Minden egyéb » Mozart Köchel jegyzék

2023-06-01, 14:22 | Megtekintések: 2169 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 0.0/0
Mozart Köchel jegyzék
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) minden idők legnagyszerűbb zeneszerzője. A teljes életművét Ludwig von Köchel rendszrezte úgy, hogy minden művet sorszámmal látott el. Az első nekifutás után azonban sok betoldást kellett készíteni, többször átírták és finomították a jegyzéket. A KV szám a "Köchel" számot jelenti. A listában amit megosztok veletek: látni fogjátok, hogy hat - egymástól olykor eltérő - számozás létezik. Vannak "Anh" számok is, és "Deest"-ek, amelyek nem kaptak Köchel számot. Általánosan a K1 számot használjuk, azonban - amennyiben létezik - a K6 számot is megemlítjük egy-egy műnél. Amennyiben nem létezik K1 szám, a K6 lép a helyébe. Ha az sem létezik, akkor K3 vagy K2... A számozást nem mindenki gondolja egyformán, ezért előfordul, hogy egy-egy műnél az egyik kiadó a K3-as számot írja fel, a másik a K6-ot, vagy éppen azt, ami leginkább szimpatikus. Nagyon jó példa erre a K.268-as mű, amelyet némelyik kiadó Anch C14.04-ként jelöl. Nagy a zűrzavar, ezért készítettem el a jegyzéket, felhasználva minden ismeretemet. A "Title" a címet jelenti, több helyen ez nincs kitöltve, mert én magam nem találkoztam a művel. Az "Entry title" oszlopban egy korábbi megnevezés található. A Candenza például egy-egy versenymű betétjét jelenti. Előfordult olykor, hogy például egy zongoraversenyhez Mozart több betétet is készített, vagy az előadó improvizációjára bízta a szólót.
A Köchel jegyzéket külön oldalon, itt találjátok:
http://evia.ucoz.hu/cikkekhez/full_kochel.htmWolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) minden idők legnagyszerűbb zeneszerzője. Több mint 50 szimfóniát alkotott (ezek közül 41 számozott), 27 zongoraversenyt, 5 hegedűversenyt, de versenyműveket készített még más hangszerekre is. Korának minden műfajában mester volt. Szinte felsorolhatatlan mise, litánia, opera, kamaramű fűződik a nevéhez. Sokan talán nem tudják, hogy korabeli tánczenét, balettet és színdarabokhoz háttérzenét is készített, amit ma filmzeneként tudunk elképzelni.
Operái egyedülállóak, megismételhetetlenek... Ellentétben Verdi vagy Puccini operáival, nem "olasz", hanem "német" stílusban írta, ami egy teljesen más hangzásvilágot jelent. Sajnos nem tudok másik zeneszerzőt mondani, aki hasonló stílusban alkotott volna operákat. 
Mozart mindent tudott a zenéről és a zene által a mennyországról. Ezt adta át nekünk. Megismerni őt ebben a rohanó világban úgy nem lehet, mint ahogy a három perces könnyűzenéket, amelyek rövidségük ellenére ugyanazt a dallamot ismétlik folyamatosan. Mozart más, ha meg akarod őt ismerni, meg kell állítanod az időt, figyelni rá és bízni benne. Ő elhozza ide, a Földre a mennyek országát. Én tudom...
Sajnos átadni nem tudom a zenét, mert azt egyrészt törvények tiltják, másrészt pedig a legfontosabb művei 170-180 cd anyagát teszik ki. De ha érdekel, megtalálod a műveit a YouTube-on. Késői szimfóniáit Herbert von Karajan, operáit és szerenádjait Colin Davis, James Levine vagy Solti György vezénylésével érdemes keresni. Marriner is karmester, szinte minden Mozart művet elvezényelt, az apróbb műveket nem is lehet mással megtalálni.  A miséket és litániákat Colin Davis és Herbert Kegel vezényli színvonalasan. A fűvós versenyműveket Karajan frenetikusan dirigálta, de sajnos ezt nem lehet a YouTube-on megtalálni. A kamarazenéit érdemes többféle előadásban meghallgatni, mert az egyik előadásban lehet, hogy nem tetszik egy mű, más előadásban pedig akár a kedvencünkké is válhat.
Hozzászólásban kérhettek segítséget, tényleg szívesen segítek, mert minden embernek joga van ahhoz, hogy ezt a csodát megismerje.

 

Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2023 | Top100