Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Játékleírások » Játékok és játékszabályok

2023-06-01, 12:55 | Megtekintések: 3480 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 5.0/1
Játékok és játékszabályok
Amikor online játékot keresünk az interneten, elég sok furcsa névvel találkozunk. Sokszor fogalmunk sincs róla, hogy egy-egy kategórianév mit is jelenthet. Például: Tangle (magyarul: gubanc) vagy SWAP 3 (magyarul általában cserélgetősnek fordítják). Szeretnénk azt is tudni, hogy ezeknek a játékoknak miféle szabályai lehetnek. A Sokoban egy nagyon jó logikai játék, de aki nem ismeri a szabályait, az megmozdulni sem tud a pályán.
Az alábbiakban abc sorrendben találhatjátok meg a játékfajták neveit rövid leírással a szabályokról. A magyar fordításokban sokszor ugyanazt a nevet használják teljesen különböző játékokhoz is vagy éppen összecserélik őket (pl. Cserélgetős, ami lehet Puzzle, Match 3, néha még Seek and find is)Adventure lásd Kaland

Amőba - Kategória: Logikai
Az amőba játékot talán nem kell bemutatnom. A szabály nagyon egyszerű: Rajzolj egy négyzethálós lapra 5 X-et egymás mellé vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. A probléma csak az, hogy minden lépés után az ellenfeled is rajzol egy karikát (vagy X-et más színű tollal) és akadályoz amiben csak tud. Az nyer, akinek előbb jön össze az 5 X (vagy karika).
Elnevezések még: Amőba, Logikai

Autós, motoros - Kategória: Ügyességi
Autóverseny, motorverseny és hasonlók. A 3D azt jelenti, hogy a pályát magunk előtt látjuk, mintha valóban a volán mögött ülnénk, és nem egy sík lapon.
Elnevezések még: Car, Autóverseny, Akció, Ügyességi, Ride, Drive, Drive3D

Balance lásd Egyensúly

Boltos lásd Kiszolgálós

Brain lásd Fejtörő

Breakout lásd Faltörő

Bubble Drop - Kategória: Bubble Shooter
A buborékok, golyók vagy egyéb tárgyak alatt állunk és úgy tudjuk kilőni őket, ha előbb beszippantunk egyet közülük, majd ezt lőjük vissza a többi közé.

Bubble Shooter - Kategória: Bubble Shooter
Többféle Bubble Shooter játék is létezik. A hagyományos játékok a névadó eredeti Bubble Shooter klónjai. A golyók, téglák vagy egyéb tárgyak felettünk vannak. Egy kilövő van a pálya alján, ebből tudunk golyókat kilőni a többi közé. Ha kilövéskor sikerül olyan helyre lőni, hogy 3 vagy annál több azonos szín legyen egymás mellett, ezek eltűnnek a pályáról. Ha így néhány golyó a levegőben lóg, mert fölötte mindent kilőttünk, azok is eltűnnek. Cél általában az, hogy minden golyót kilőjünk.
Elnevezések még: Golyós játékok, Match 3, Buboréklövő

Bubble Wheel -Kategória: Bubble Shooter
A buborékok (vagy golyók) egy keréken vannak, ami lendületet kap az ütéstől és forogni kezd. Lásd még: Bubble Shooter

Card lásd Kártya

Chain 3 - Kategória: Match 3
3 vagy annál több golyót kell láncba fűzni úgy, hogy az elsőre rátesszük az egeret és húzzuk az azonos színeken végig. Ha elengedjük az egeret, ezek a golyók eltűnnek és a helyükre újak jönnek. Az egér útját mindig látjuk a képernyőn (általában nyilak jelzik). Feladatunk lehet közben téglák kiütése vagy egyéb speciális dolog, játékfajtától függően.
Elnevezések még: Match 3, 3 egyforma, Puzzle

Chess lásd Sakk

Click 3 lásd Group 3

Collapse - Kategória: Match 3
A Collapse játékokban alulról folyamatosan érkeznek a golyók. Általában az érkező golyókat már előre látjuk a legalsó sor alatt. A játéktérben lévő golyók közül az azonos színűeket egyetlen kattintással ki tudjuk ütni. Legtöbb collapse játékban, ha egy oszlop teljesen kiürül, akkor a szomszédos oszlopok összeugranak. Célunk, hogy ne teljen be a képernyő, mert akkor elveszítjük a játékot. A Tetrix játékokhoz hasonló, de a Tetrixben a golyók (alakzatok) mindig felülről jönnek (például tetris), a Collapse játékokban pedig alulról.
Elnevezések még: Match 3, Puzzle, Click 3, 3 egyforma, Azonos színek

Color logic - Kategória: Logikai vagy Match 3
Olyan logikai játékfajta, amihez golyókat vagy téglákat használunk, ezeket gurítjuk, leejtjük és hasonló. Nincs általános játékszabály, a játékok különbözőek.
Elnevezések még: Logikai, Puzzle, Match 3 (ez nem megfelelő, de használják), Golyós

Connect Link - Kategória: Összekötő (Connect)
Sokan helytelenül Connect Mahjongnak nevezik A képeknek a párját kell megtalálni és a párjukkal együtt leszedni őket. A képeket csak akkor tudjuk leszedni, ha a két azonos kép összeköthető egy olyan vonallal, amelynek maximum két töréspontja van. Általában akkor nyerünk, ha sikerül a pályáról leszednünk az összes képet.
Elnevezések még: Link, Connect, Összekötős, Mahjong (ez utóbbi megtévesztő lehet)

Connect Mahjong lásd Connect Link

Cserélgető puzzle - Kategória: Kirakó és Mozaik
Olyan kirakó puzzle játék, ahol a kép négyzetekre van felosztva és ezek a négyzetek össze vannak keverve. Feladatunk, hogy minden négyzetet a helyére tegyünk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy mindig 2 négyzetet cserélünk meg.
Elnevezések még: Jigsaw puzzle (de ez helytelen, mert a jigsaw puzzle játékok nem ilyenek), Puzzle, Kirakó, Cserélgetős puzzle.

Csővezeték - Kategória: Összekötő, Connect
Csővezeték építő játék. A legelső hasonló fajta játékban kellett csővezetéket építeni, ezért minden utána következőt is csővezetéknek, azaz Pipe játéknak hívjuk. De ugyanúgy vasúti síneket, virágokat (szárait) és bármi hasonlót tudunk építeni. A lényege, hogy ábrákat teszünk egymás mellé, vagy forgatjuk őket (a játék típusától függően) úgy, hogy összeérjenek. Egy függőleges vonal alá nem teszünk vízszinteset, mert akkor nem találkoznak. A csővezetékes játék végén általában ki kell nyitni a vízcsapot és vagy nyerünk vagy eláztatjuk a fürdőszobát.
Pipe 3: Olyan Match 3 játék, ahol nem golyók vannak a játéktérben, hanem csövek vagy ahhoz hasonló alakzatok. Ha egy ilyen alakzatra rákattintunk, akkor az megfordul. Úgy kell forgatni ezeket, hogy egybefüggővé váljanak. Ha 3 vagy annál több alakzat egybefügg, azok eltűnnek a pályáról. A játék a csővezeték és a match 3 játékfajta hibridje.
Mi a játékaink között ezeket a "csővezetékes" játékokat két fajtára bontjuk: a forgatós az, amelyiknél forgatni kell az egyes elemeket, a A mozgató az, amelyiknél el kell mozgatni egy másik helyre.
Elnevezések még: Pipeline, Csővezeték, Útépítő

Dash lásd Kiszolgálós

Dámajáték - Kategória: Logikai
Sakktáblán játszható, a sakknál jóval egyszerűbb játék.
Elnevezések még: Checkers, Asztali játék, Táblajáték, Sakk (de ez nem az)

Difference lásd Különbségkereső

Domino - Kategória: Logikai
Az online dominójátékoknak van saját szabályuk. Az eredeti dominó szabályok: Minden játékos magához vesz a dominó csomagból találomra hét dominót (ha esetleg maradnak darabok, azok alkotják a talont). Az első játékos kitesz egy dominót az asztalra pontokkal felfelé, azután a többi játékos egymásután letehet a sor bármelyik végére egy-egy újabb dominót, Dominó feltéve, hogy az érintkező lapok szomszédos oldalán azonos számú pont található. Ha a játékos nem tud a sorhoz csatolni egy újabb elemet a birtokában lévő dominókból, akkor a talonból kell választania egy új darabot magának. Az a játékos nyer, aki elsőként tudja lerakni az összes dominóját. (Forrás: internet)
Elnevezések még: A dominónak nincs más neve. Kategórianevek lehetnek: Logikai, Asztali, Puzzle, Táblajáték

Drive, Drive 3D lásd Autós, motoros

Drop - Kategória: Match 3
Drop, azaz leejtős játékok. A tetris és a match 3 keverékei. Ugyanúgy esnek le, mint a tetris figurák, de általában akkor tűnnek el a pályáról, ha 3 (esetenként 4 vagy 5) azonos szín kerül egymás mellé. Ezek a játékok még a tetris előtt születtek, Commodore gépeken nagyon népszerűek voltak. Általában egy figura esik le egyszerre, de előfordulnak olyan játékok is, ahol több egymáshoz tapadt különböző figura esik le. Ezeket forgatni vagy a felfelé nyíllal vagy a szóköz billentyűvel lehet. Akad közöttük olyan játék, amit billentyűzettel, és akad olyan is, amit egérrel tudunk vezérelni. A szabályok a játék elején általában le vannak írva. Gyorsan és könnyen ki lehet tapasztalni...
Nagyon hasonlítanak a Collapse játékokra. A különbség talán annyi, hogy a Drop játékokban felülről lefelé esnek a figurák, a Collapse-ben pedig alulról töltődnek fel folyamatosan. A tetris is egyfajta Drop játék, bár a figurák egyediek. (A Tetris az Egyéb kategóriába került)
Elnevezések még: Leejtős, Match 3, Drop, Retro, Tetris (hibásan)

Egyensúly - Kategória: Egyensúly (Balance)
Minden olyan játék, ahol egyensúlyozni kell. Ezek a játékok egyre népszerűbbek, a dinamikusabb játékoldalakon már külön kategóriát kaptak, így nálunk is. Ha tornyot építünk, vigyáznunk kell, hogy jó helyre dobáljuk a torony elemeit, ha pedig ki kell szednünk egy építményből a nem oda illő elemeket, arra kell vigyáznunk, hogy a féltett tárgy össze ne törjön. Ez utóbbi játékfajtát "leejtős"-nek hívjuk,  a toronyépítőt pedig általában "tower"-nek (az angol torony szóból). A leejtős játékoknál általában vannak szürke, mozdíthatatlan elemek, a féltett tárgyunkat egy ilyenre kell elhelyeznünk, mert különben összetörik.
Egyre több fajta van, a szabályok is játékonként változnak.
Elnevezések még: Ügyességi, Akció, Puzzle... és még rengeteg

Egyéb - Kategória: Egyéb (Others)
Minden olyan játékot itt kell keresni, amihez nincs külön kategórianév. Például szójátékok, tetris vagy nevelgetős játék.

Escape lásd Kijutós

Faltörő - Kategória: Faltörő (Breakout)
Általában egy kis golyót kapunk a játék elején, amivel egy építményt kell megcélozni és széttörni.
A játékmező alján van egy kis lap, amiről mindig vissza kell pattintanunk a golyót. Ha a golyó leesik, akkor elveszítünk egy életet vagy game over lesz.
Elnevezések még: Breakout, Ügyességi

Farm - Kategória: Farm, gazdálkodás, stratégia
Stratégiai, gazdálkodós játék. Általában egy farmot vezetünk, ahol sok dologra kell figyelnünk. Megetetjük az állatokat, virágokat öntözünk, ásunk, távol tartjuk a rablókat és a vadállatokat... Legtöbbször a megtermelt dolgokat tárolnunk kell valahol, esetleg feldolgozni (mint például a Farm Frenzy sorozatban), majd elszállítjuk és eladhatjuk, hogy ezután új eszközöket vagy állatokat vásároljunk.
Elnevezések még: Time management, Gazdálkodás, Stratégiai

Fejtörő - Kategória: Logikai
A magyar megfelelője Fejtörő játék. Különböző logikai feladatok, játékonként egyedi ötletekkel.

Fight lásd Verekedős

Gomoku lásd Amőba

Grafilogika - Kategória: Logikai
Egy közkedvelt rejtvényfajta. Azonos nevű újság is létezik, tele hasonló rejtvényekkel. Egy négyzethálós lap szélein számok vannak, a négyzeteket kell befesteni. A munka végén általában egy mozaikképet kapunk. Logikai feladat, a lépéseket ki kell következtetni.
A feladat: fesd be a négyzeteket úgy, hogy a sorok mellett balra és az oszlopok fölötti számoknak megfelelő négyzet legyen beszínezve egymás mellett. A színezések között legalább egy üres helyet kell hagyni. Például, ha vízszintesen 5 négyzet van egymás mellett, tőle balra pedig ez van írva: 2 2 akkor az első kettőt kell beszínezni, utána egy üres négyzet marad, majd ismét kettőt beszínezünk. De a megoldás általában sosem ilyen egyszerű. Rendkívül jó logikai játék!
Elnevezések még: Japán koktél, Rejtvény, Puzzle, Logikai, Picma

Group 3, Group 2 - Kategória: Match 3
A játéktérben lévő golyók közül az azonos színűeket egyetlen kattintással ki tudjuk ütni. Legtöbbször 3 azonos színnek kell egymás mellett lennie, de bizonyos játékokban elég csak 2. Ha a kiütött golyó mögött tégla volt, az is kiütésre kerül. A kiütött golyók helyére újak kerülnek.
Elnevezések még: Match 3, 3 egyforma, 3 azonos, Click 3, Puzzle

Hidden object lásd Rejtett tárgyak

Jigsaw, Jigsaw Puzzle
Az oldalunkon a Jigsaw Puzzle játékoknak külön fejezetet nyitottunk. A "Kirakó és mozaik" kategóriában is vannak jigsaw játékok, de meg sem közelítik azt a színvonalat, ami a Jigsaw Puzzle fejezetben van. A jigsaw lényege, hogy egy szétdarabolt (széttépett) papír darabjait kell összerakni.
Elnevezések még: Puzzle, Jigsaw, Kirakó

Jump lásd Ugrálós

Kaland - Kategória: Kaland (Adventure)
A kalandjáték hivatalos értelemben azt jelenti, hogy valamit végig kell csinálnunk, több pályából álló küldetést kell teljesítenünk. Azonban ez a meghatározás túl bő, és ez alapján szinte az összes játékunk bekerülhetne ebbe a kategóriába. Olyan játékoldalakon, ahol egy játék több kategóriában is szerepelhet, sokszor még a match 3 különböző fajtái vagy a Breakout játékok is bekerülnek ide. A mi oldalunkon a Kaland kategóriát leszűkítettük. Küldetést teljesítünk, például egy úton haladunk végig, ahol sok különféle feladatot kell megoldanunk, végül elérkezünk a célunkhoz. Például arrébb kell görgetnünk egy követ, ami alatt találunk egy szál virágot, a virágot átadjuk valakinek aki tovább enged. Gondolkodnunk kell, hogy tovább haladhassunk. Sokszor puzzle feladványokat is meg kell oldanunk közben (pl. Azada). Leginkább az Escape (Kijutós) játékokhoz lehetne hasonlítani, de annál sokkal változatosabb és - szerintem - izgalmasabb is.
Elnevezések még (és kategóriák, ahova besorolhatják): Puzzle, Arcade, Adventure, Skill, Ügyességi, Logikai, Rejtett tárgyak stb.

Kártya - Kategória: Kártya
Kártyajátékok. A legtöbb kártyajáték az oldalunkon a Pasziánsz és a Tripeaks (amit sokszor szintén pasziánsznak neveznek). Egyéb kártyajátékokat, saját szabályokkal tettünk ebbe a játékfajtába.
Elnevezések még: Solitaire, Pasziánsz, Tripeaks, Asztali játékok

Kids
Gyerekeknek való játékok. Nálunk nincs külön kategória hozzá, csak melléírjuk, hogy leginkább gyerekeknek készült. (Sokan vagyunk, akik ezekkel a játékokkal felnőtt fejjel is szívesen játszanak.)

Kijutós - Kategória: Kaland (Adventure)
A magyar fordítás általában "Kijutós" vagy "Megszökős" játék. Az Escape játékok lényege, hogy meg kell szöknünk valahonnan. Meg kell találnunk a kivezető utat, ehhez tárgyakat kell találnunk és azokkal néha egyszerű, néha pedig meglehetősen bonyolult dolgokat kell végeznünk. Néha ezek a játékok annyira nehezek, hogy a végigjátszásról videók és fórumok is készülnek.
Elnevezések még: Kijutós, Szökés, Kiszökés, Hidden object, Seek and find

Kínai tábla lásd Peg Solitary

Kiszolgálós - Kategória: Kiszolgálós
Vásárlókat vagy ügyfeleket szolgálunk ki. Lásd még: Vásárlós
Elnevezések még: Bolt, Vásárlós, Shop, Service, Dash, Rush

Különbségkereső - Kategória: Különbségkereső
Különbség keresése két kép között. Általában egy képregény vagy egy mesekönyv lapjait kell végignéznünk. A lapok két azonosnak tűnő képet tartalmaznak. Akkor tudunk tovább lapozni, ha a különbségeket megtaláltuk közöttük.
Elnevezések még: Difference, Spot the Difference

Leejtős - lásd Torony

Line 3 - Kategória: Match 3
Logikai játék, bár a Match 3 kategóriában is elő szokott fordulni. Legnépszerűbb játék ebben a kategóriában a Wonderlines. Azonos színű golyókat kell egymás mellé húzni, legalább hármat. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha szabad a golyó útja. Ha legalább 3 azonos színű golyót sikerül egymás mellé húzni, azok eltűnnek. A játékot nehezíti, hogy minden olyan lépésnél, amikor nincs ütésünk, újabb golyók kerülnek a pályára. Ha már nem tudunk egyetlen golyóval sem megmozdulni, elveszítjük a játékot. Bizonyos játékoknál feladat, hogy téglákat üssünk ki közben, mint a legtöbb Match 3 játékban.
Elnevezések még: Match 3, Puzzle, Egyforma színek, Golyós játékok

Lövöldözős - Kategória: Ügyességi
Távfegyverekkel kell legyűrni az ellenségeinket. Általában az egérrel kell célozni.
Elnevezések még: Akció, Ügyességi

Luxor lásd Zuma

Mahjong, Mahjongg - Kategória: Mahjong
Többféle mahjong játék létezik. Mi mahjongnak csak az elterjedt mahjongot nevezzük. Az eredeti szabályok eléggé bonyolultak, de szerencsére a számítógépes játékokban ezek le vannak egyszerűsítve. Az asztalon mahjong kövek vannak felrakva egymás mellett és egymás tetején. Párosával kell felszedni őket, mindig két azonosat. Azokat nem tudjuk felszedni, amelyeknek nincs balra vagy jobbra szabad oldaluk. Talán a legnehezebb az egész játékban, hogy nem látjuk rendesen, melyik követ tudjuk felszedni és melyiket nem. Bizonyos mahjong játékokban a nem felszedhető kövek színtelenebbek mint a többi. Ez jelentősen megkönnyíti a játékot és élvezetesebbé is teszi. Lásd még Mahjong Classic és Mahjong Flat.
Mivel eredetileg ez egy kínai játék, a mahjong köveken legtöbbször kínai jelek vannak. Plusz évszakokat ábrázoló kövek, amelyek bár nem egyformák, mégis helyettesíthetik egymást. A játékoknak vannak egyedi szabályaik is, ezeket ki kell tapasztalni.
Elnevezések még: Mahjongg, Kínai táblajáték, Táblajáték, Asztali játék, Puzzle

Mahjong 3D - Kategória: Mahjong
Térbeli mahjong játék. 3 dimenzióban, általában kocka alakban vannak a kövek elhelyezve. A kocka forgatható a játék bal és jobb oldalán lévő nyilakkal.

Mahjong Classic - Kategória: Mahjong
Olyan mahjong játék, ahol jól látszik a pályán, hogy mely köveket mozdíthatjuk el és melyeket nem. Ez jelentősen könnyebb, mint a Mahjong Flat.

Mahjong Flat - Kategória: Mahjong
Olyan mahjong játék, ahol nem látszik a pályán, hogy mely köveket mozdíthatjuk el és melyeket nem. Nehezebb így a játék.

Mahjong Slide - Kategória: Mahjong vagy Logikai
Ez a fajta játék nem teljesen a Mahjong kategóriához tartozik, de általánosan Mahjongként emlegetik, mert leginkább mahjong kövekkel játszunk vele. A köveket csúsztatni tudjuk, minden kő addig csúszik, amíg be nem akad valamibe. Ha két kő egymás mellé kerül, azok eltűnnek. Cél az összes kő eltüntetése.
Elnevezések még: Mahjong, Slide, Puzzle, Logikai, Sokoban (Ezen kívül még nagyon sok kategórianevet adnak a játéknak, mert nincs konkrétan meghatározva, hogy hova is tartozik. Nálunk a Logikai játékok között is vannak hasonlók, de azok sehogyan sem hasonlítanak a mahjongra.)

Marble Popper lásd Zuma

Match 3 - Kategória: Match 3
3 azonos figurát kell valahogyan egymás mellé tenni, hogy azok eltűnjenek és a helyükbe (általában) újabb figurák kerüljenek. Az új figurák leesnek a játéktér tetejéről. A Match 3 játékoknak
rengeteg fajtája van. Lásd még: Group 3, Click 3, Chain 3, Line 3, Slide 3, Swap 3. A legismertebb ezek közül a Swap 3.
Elnevezések még: Bejeweled, Puzzle, Cserélgetős, 3 egyforma

Memória Kategória: Memória
A játék lényege, hogy emlékezzünk ábrákra, amelyeket láttunk. Lefelé fordított képek vannak az asztalon, mindegyiknek van párja valahol. Először felfordítunk egyet, majd egy másikat. Ha egyeznek, akkor eltűnnek a pályáról (vagy ott maradnak felfordítva). Ha pedig nem egyeznek, akkor ismét lefelé fordulnak. Emlékeznünk kell arra, hogy mi volt az ábrán, hogy legközelebb sikerüljön a párosítás.
Elnevezések még: Puzzle, Asztali játék, Táblajáték, Logikai

Motoros lásd Autós, motoros

Mozaik - Kategória: Kirakó, Mozaik
Egy halványan megrajzolt képbe kell különböző méretű mozaikdarabkákat helyezni. A játékot akkor nyerjük meg, ha minden mozaikdarab a helyére kerül. Nehézsége a feladatnak az, hogy a mozaikdarabok mérete és formája változó, és el kell gondolkodni azon, hogy mi az optimális elhelyezés. A nagy mozaikdarabokat nem mindig tudjuk hova tenni. Ha a mozaikdaraboknak tetris alakjuk van, akkor Mosaic TetriXnek nevezzük.
Elnevezések még: Puzzle, Logikai

Mozaik Tetrix - Kategória: Kirakó, Mozaik
Ez is mozaik játék, de itt Tetris darabokat kell elhelyezni egy meghatározott vagy körbezárt helyen. A Mozaik TetriXet az alakzatok formája miatt sok weblapon Tetris vagy Tetrix kategóriába rakják.
Elnevezések még: Puzzle, Logikai, Tetris (helytelenül)

Négyzet - Kategória: Logikai
Egy négyzethálós lapon kell bizonyos négyzeteket beszíneznünk ahhoz, hogy egy mintát kapjunk. Az egyes mezőkbe írt számjegyek mutatják, hogy körülötte hány négyzetet kell kiszíneznünk. Ha ez a számjegy 9, akkor mind a kilencet, ha pedig 0, akkor egyet sem.
Elnevezések még: Grafilogika (helytelenül), Rejtvény, Logikai

Pasziánsz - Kategória: Kártya
A kártyalapok sorrendje: 7, 8, 9, 10, J (Jumbo), Q (Dáma), K (Király), A (Ász)
Színek: Pikk, Treff, Káró, Kör
Angol neve: Solitaire
A cél négy, színenként elkülönülő, emelkedő kártyasor (az ásztól a királyig) létrehozása.
A Pasziánszt egy darab 52 lapos paklival játsszák. A játék 7 oszlopba rendezett 28 kártyával kezdődik. Az első oszlop egy, a második két lapot tartalmaz, és így tovább. Mindegyik oszlop legfelső kártyája fel van fordítva, míg a többinek a hátlapja látható. A jobb felső sarokban négy alapkupac található. A nyeréshez ide kell kiraknia a színsorokat. Mindegyik színsornak ásszal kell kezdődnie. Ha ilyen lapod nincs, addig kell a kártyákat az oszlopok között helyezgetni, amíg elő nem kerül egy. Ugyanakkor nem mozgathatod véletlenszerűen a kártyákat az oszlopok között. Az oszlopokat csökkenő sorrendben kell felépíteni, a királytól az ászig. Így tehát Jumbóra rakhatsz tízest, de hármasra nem. További nehézség, hogy a kártyákat a piros és a fekete szín váltakozásával kell oszlopokba rendezni. Ha már nem tudsz továbblépni, a bal felső sarokban lévő pakliból kell további lapokat húznod. (A microsoft honlapjáról)
Elnevezések még: Card, Table game, Asztali játék, Pasziánsz.

Peg Solitaire - Kategória: Logikai
Kínai táblajáték. Nem azonos a kínai sakkal, bár ezeket a játékokat sokan kínai sakknak nevezik. Egy fatáblán lyukak vannak, mindegyik lyukban egy golyó, kivéve egyetlen egyet. A feladatunk az összes golyó eltüntetése a következő szabályok szerint: Egy golyón átemelünk egy másikat, és az üres helyre tesszük. Amin átemeltük a golyót, az tűnik el.
Elnevezések még: Kínai sakk, Táblajáték, Solitary, Pasziánsz és Solitaire (de ez nem az)

Pick 3 - Kategória: Match 3
A játékpályán különböző színű golyók vagy egyéb alakzatok vannak elhelyezve, alul pedig folyamatosan érkező golyók. Ezek közül kell kiemelni egyet (az egérre ragad), és elhelyezni a pályán úgy, hogy 3 vagy annál több kerüljön egymás mellé. Ekkor ezek a golyók leesnek. Ha alattuk tégla volt, akkor ezek a téglák szétesnek.
Elnevezések még: Egyező színek, 3 egyforma, Cserélgetős, Bejeweled, Match 3, Puzzle, Pick

Picma lásd Grafilogika

Pipe lásd Csővezeték

Puzzle
Ezt a kifejezést a legtöbb flash játékra szokták használni, kirakó játékot jelent. Az interneten ma már szinte minden flash játékra használják, kezdve a rejtett tárgyak keresésétől a
kalandjátékokon át egészen a Sudoku vagy Sokoban feladatokig. Az igazi puzzle eredetileg az a játékfajta, amit "Jigsaw Puzzle"-nek hívunk az interneten. A mi oldalunkon nem is használom
a "Puzzle" elnevezést önállóan, mert rendkívül megtévesztő!

Race lásd Autós, motoros

Rejtett tárgyak - Kategória: Rejtett tárgyak
A játék lényege, hogy eldugott tárgyakat kell megkeresnünk a pályán. Ezek vagy egy felsorolt listában vannak vagy a keresendő tárgyról valamiféle képet vagy képrészletet láthatunk. Sokszor előfordul, hogy a megtalált tárgyakkal még valamit tennünk kell (például a megtalált kulccsal kinyitni egy zárat). Az igényesebb játékokban a pályák között minijátékok is vannak. (A Különbségkereső, más néven Different játékok nem ebbe a kategóriába tartoznak)
Elnevezések még: Hidden Objects, Seek and find, Puzzle, Akció, Kaland

Rotate 3 (Kategória: Match 3)
A játékpályán különböző színű alakzatok vannak elhelyezve. Ezekbe belekattintva elfordulnak, egyszerre több is, ezzel megváltozik a helyzetük. Ha sikerül forgatással 3 vagy annál több egyforma alakzatot helyeznünk egymás mellé, azok eltűnnek. Ennek a játéknak elég sok fajta variációja van, a szabályok egyediek. Én magyarítottam az elnevezést és Forgatónak hívom.
Elnevezések még: Puzzle, Match 3, 3 egyforma, 3 azonos

Rush lásd Vásárlós

Sakk - Kategória: Logikai
A sakk szabályai bonyolultabbak annál, mint amit itt le tudok írni.
Elnevezések még: A Sakknak nincs más neve. Játékoldalakon a kategória lehet: Táblajátékok, Asztali játékok, Logikai

Salon lásd Szalon

Seek and find lásd Rejtett tárgyak

Service - Kategória: Kiszolgálós
Ezek a játékok nagyon hasonlítanak a Shop, azaz Vásárlós játékokra. A különbség az, hogy itt nem eladunk, hanem szolgáltatást végzünk, például: óvoda, szálloda.
Elnevezések még: Gazdálkodás, Dash, Kiszolgálós, Rush

Shooter lásd Lövöldözős

Shop lásd Vásárlós

Slide 3 - Kategória: Match 3
A Match 3 játékok egy ritka, de nagyon kellemes fajtája "Slide", más néven "Sliding" azaz "Csúszó" néven terjedt el.
A lényege, hogy sorokat vagy oszlopokat kell húznunk és csúsztatni, hogy 3 vagy több azonos ábra kerüljön egymás közelébe.
Legtöbb slide játékban sajnos az "egymás közelébe" azt jelenti, hogy vízszintesen vagy függőlegesen kerüljenek egymás mellé az ábrák.
A kellemesebb játékokban az "L" alak is érvényes. Az egyik leghíresebb Slide játék a Chuzzle
Elnevezések még: Match 3, 3 egyforma, Azonos színek, Puzzle

Slide puzzle lásd Tologató puzzle

Soko, Sokoban - Kategória: Logikai
A doboztologató játékok etalonja a Sokoban játék, ami akkor vált népszerűvé, amikor az első személyi számítógépek megjelentek. A játék Japánból ered, lényege, hogy dobozokat kell a helyükre tolni. Akkor tudunk egy dobozt eltolni, ha mögötte állunk. Két egymás mellett levő dobozt nem tudunk megmozdítani. Ezek alapján hamar rájövünk néhány alapszabályra, például, hogy a sarokba nem szabad dobozt betolni, mert onnan már nem lehet kiszedni. Általában nem lehet (és nem is ajánlott) a tologatáshoz egeret használni, ezt a billentyűzetünkön lévő nyíl-billentyűkkel (más néven kurzormozgató billentyűkkel) tehetitek meg.
A Soko játékok a Sokoban különböző variációi egyéni szabályokkal.
Elnevezések még: Tologatós, Doboztologató, Box

Solitaire lásd Pasziánsz

Strategy, Stratégia - Kategória: Farm, gazdálkodás, stratégia
Stratégiát, koncepciót kell kidolgoznunk. Előfordul, hogy egy hadsereget kell háborúba vinnünk, támadási hadműveletet készítünk, de közben építkezünk, vásárolunk és még arra is figyelnünk kell, hogy a legénységnek legyen mit ennie. Sok olyan stratégiai játék létezik, ahol embereket figyelünk, gondoskodunk róluk, vigyázunk rájuk és munkát adunk nekik. Az emberek mellett általában van egy jelző, ami mutatja az egészségi állapotukat, hangulatukat vagy éppen az elfoglaltságukat. Építkezünk, terjeszkedünk, beosztjuk a pénzünket, az anyagokat és a munkaerőt.
Elnevezések még: Akció, Kaland, Time management, Gazdálkodós (de a gazdálkodós játékok nem egészen ilyenek, bár hasonlítanak rá. Lásd pl. farm játékok)

Sudoku - Kategória: Logikai
Egy 9x9-es tábla összes sorába és oszlopába kell számjegyeket beírni 1-től 9-ig úgy, hogy minden szám csak egyszer szerepelhet soronként vagy oszloponként. A nagy négyzetrács további 3x3-as négyzeteiben is csak egyszer szerepelhet egy szám.
Elnevezések még: mindenhol Sudoku a neve. Kategórianevek lehetnek: Logikai, Fejtörő, Puzzle, Rejtvény

Surviver lásd Túlélő

Swap 3 - Kategória: Match 3
A legelső és legegyszerűbb Match 3 játék. Bejeweled játéknak is nevezik. A Bejeweled az egyik legrégebbi, ugyanakkor a leghíresebb hasonló játék.
A játékpályán különböző színű golyók vagy egyéb alakzatok vannak elhelyezve. Ezeket kell cserélgetni úgy, hogy vízszintesen vagy függőlegesen 3 vagy annál
több golyó kerüljön egymás mellé. Ekkor ezek a golyók leesnek. Ha alattuk tégla volt, akkor ezek a téglák szétesnek. Néhány játékban (pl. The Rise of Atlantis)
az a feladatunk, hogy egy-egy papírlapot vagy valamilyen tárgy darabját leejtsünk a pályáról. Addig kell kiütni a golyókat, amíg a papírlap a
legalsó sorba nem kerül, onnan pedig "lerepül" a pályáról. Szabály, hogy csak két szomszédos golyót cserélhetünk ki és csak akkor, ha ezzel a lépéssel ki tudunk ütni valamit.
Elnevezések még: Egyező színek, 3 egyforma, Cserélgetős, Bejeweled, Match 3, Puzzle

Swap puzzle lásd Cserélgető puzzle

Szalon - Kategória: Kiszolgálós
Vendégeket kell kiszolgálnunk egy szalonban. Például: fodrászat, ruhaszalon, kutyakozmetika.Lásd még: Shop és Service.

Szerviz lásd Service

Szójáték - Kategória: Egyéb (Other)
Szókirakó játékok. Nagyon jó játék azoknak akik tudnak valamennyire angolul, vagy most tanulják a nyelvet. Sajnos magyarul nincsenek érdemleges szójátékok.
Elnevezések még: Szójáték, Puzzle, Fejtörő, Logikai

Szókihúzó -- Kategória: Egyéb (Others)
Egy közkedvelt szójáték, ahol egy felsorolt lista szavait kell megkeresnünk egy táblában. Vízszintesen, függőlegesen és sokszor átlósan is kell keresnünk. Néhány játékban nincs átlós keresés, ez megkönnyíti a munkánkat, főleg ha nem tudunk angolul. Bizonyos játékokban ugyanazt a betűt több szóban is felhasználhatjuk, de vannak olyan szókihúzó játékok is, ahol nem. A játékok leírásánál a speciális szabályokat leírom, olvassátok el, mielőtt elindítjátok a játékot. Jelenleg az interneten csak angol nyelvű szójátékok találhatók, bár nagyon örülnénk, ha lenne magyar is.
Elnevezések még: word, puzzle, logikai

Tangle - Kategória: Logikai
Jelentése: gubanc. Egy össze-vissza gubancolódott kötelet kell kiegyengetnünk. A kötélen csomópontok vannak, a kötél vonalai egyenes szakaszok. Addig kell húzogatni a csomópontokat, míg végül sehol sem keresztezi saját magát a kötél. Azok a szakaszok, ahol keresztezi önmagát a kötél, mindig erősebb vonallal vannak megrajzolva.
Elnevezések még: Untangle, Csomó, Madzag, Kötél, Gubanc

Tangram - Kategória: Kirakó és Mozaik
Geometriai ábrákat kell összerakni úgy, hogy egy képet kapjunk belőle. Az ábrák kattintással elforgathatók. Ez a játék nehezebb, mint az egyszerű mozaikjátékok.
Elnevezések még: Mozaik, Puzzle, Jigsaw (helytelenül)

Tetris - Kategória: Egyéb
A tetris játékok a 80-as, 90-es években voltak igen népszerűek. Az egész világon tetris-őrület vette kezdetét, kis apró tetris-gépeket is lehetett vásárolni annak, akinek nem volt saját számítógépe. Később, amikor ráuntunk ezekre a játékokra és a számítástechnika is ugrásszerűen fejlődött, ezeket a játékokat egyre inkább felváltották a match 3 játékok. A tetris ma már kevésbé népszerű, de néha-néha még szívesen eljátszogatunk vele. Egérrel nem működik, a billentyűzet nyilait kell használni forgatáshoz és mozgáshoz. A szabály egyszerű: úgy kell egymás mellé helyezni az ábrákat, hogy ne maradjanak lyukak. Ha egy teljes sort sikerül lyukak nélkül megépíteni, a sor eltűnik. Altalában a lefelé nyíllal tudjuk azonnal leereszteni a figurát, a szóközzel vagy a felfelé nyíllal tudjuk forgatni, (ez a játéktól függ, próbáljátok ki és kiderül), a balra-jobbra nyilakkal pedig mozgathatjuk balra és jobbra.
Szívem szerint készítenék egy külön kategóriát Drop néven, ide kerülnének a leejtős játékok, a Tetris is. De sajnos a Drop játékokat a Match 3-ban, a Tetrist pedig a Retro-ban vagy Tetrisben keresik. Ha ilyen nincs, akkor az Egyéb kategóriát nézik meg.
Elnevezések még: A Tetrisnek nincs más neve, de azért Tetrix, Drop, Retro

Time management - Kategória: Farm, gazdálkodás, stratégia vagy Vásárlós
Időbeosztós játéknak lehetne leginkább fordítani. Általában a farmos játékok kapják ezt a jelzőt.

Tologató puzzle - Kategória: Kirakó és Mozaik
Olyan kirakó puzzle játék, ahol a kép négyzetekre van felosztva és ezek a négyzetek össze vannak keverve. Egyetlen négyzet viszont üresen marad. Ezt az üres helyet használjuk arra, hogy a többi négyzetet tologatni tudjuk. (20-30 évvel ezelőtt ehhez hasonló műanyag játékokat készítettek, talán emlékeztek rá...) Feladatunk, hogy minden négyzetet a helyére tegyünk.
Elnevezések még: Puzzle, Jigsaw (helytelenül), Tologatós puzzle

Torony - Kategória: Egyensúly (Balance)
Toronyépítő játékok. Egymás tetejére kell raknunk (általában daruval) az építmény darabjait. Ha rosszul helyezzük fel, eldőlhet az egész. Elég sokat kell egyensúlyozni és nehezítő körülmények is vannak: például egy repülő miatt nem tudunk időben kattintani, szélvihar van és a torony dőlöngél stb.
Elnevezések még: Ügyességi, Puzzle, Build, Építkezős (Ez utóbbi elnevezés stratégiai játékokban is szerepel)

Tower lásd Torony

Tripeaks - Kategória: Kártya
A Tripeaks a pasziánsz egyik fajtája. Lényege, hogy színtől függetlenül egymásra kell tenni azokat a kártyalapokat, amik egymás után következnek. Például: 7,8,9,10,J,10,9,10... stb. A tripeaks játékokban általában van egy (vagy több) "wild" kártya, ami minden mást helyettesíthet. Cél, hogy az összes lapot leszedjük az asztalról. Ha ez nem sikerül, elveszítjük a játékot. Lásd még: Solitaire
Elnevezések még: Pasziánsz, Solitaire, Card game, Kártyajáték, Asztali játék, Táblajáték, Table

Túlélő - Kategória: Farm, gazdálkodás, stratégia
Felépítésében és szerkezetében nagyon hasonlít a farmos játékokra. Általában egy lakatlan szigeten találjuk magunkat, ahol a túlélésért kell harcolni. Gyümölcsöt szedünk, állatokra vadászunk, kunyhót építünk... Van egy minimális követelmény, amit adott időn belül teljesítenünk kell.
Elnevezések még: Time management, Túlélős, Stratégiai (néha kaland)

Ugrálós - Kategória: Ügyességi
Falakon és platformokon kell ugrálni, szakadékok fölött és egyéb veszélyes helyeken.
Elnevezések még: Akció, Ügyességi

Untangle lásd Tangle

Vásárlós - Kategória: Kiszolgálós
Vásárlókat szolgálunk ki. Általában a vásárlóra kattintunk, ekkor megjelenik a kívánsága. Ha étteremben vagyunk, akkor az ételt el kell készítenünk, majd átadni neki. Ha az étel nem pontosan olyan, mint ahogyan kérte, akkor nem fogadja el. Sietni kell, mert a vásárlók között sokan türelmetlenek. A hangulatukat látjuk a képernyőn. Miután megkapta amit akart, fizet és a helye felszabadul. A pénzt felvesszük és megjelenik a következő vásárló. Szinte majdnem azonos a Vendéglős játékokkal. Lásd még: Vendéglős.
Elnevezések még: Vásárlós, Gazdálkodós, Dash, Kiszolgálós, Rush

Vendéglős - Kategória: Kiszolgálós
A vendégeket általában leültetjük egy asztalhoz, az étlapot elé tesszük, majd kiszolgáljuk őt... Miután megkapta amit akart, fizet és a helye felszabadul. A pénzt felvesszük és megjelenik a következő vásárló. Ez is Shop játék, néha nehéz meghatározni, hogy melyik kategóriába is tartozzon a játék. Lásd még: Shop.
Elnevezések még: Vásárlós, Gazdálkodós, Dash, Kiszolgálós, Rush, Shop

Verekedős - Kategória: Ügyességi
Közelharcban kell legyűrni az ellenségeinket.
Elnevezések még: Harcos, Akció

Word lásd Szójáték

Zuma - Kategória: Zuma
Általában a neve: Marble Popper. Ez is egyfajta Match 3 játék, de egyedisége miatt a legtöbb játékoldalon külön kategóriát kap. A Match 3 játékok lényege, hogy 3 vagy annál több azonos színű golyó (vagy egyéb alakzat) kerüljön egymás mellé, hogy azok kiütésre kerüljenek.
A Marble Popper játékokban golyók haladnak végig a pályán, libasorban egymás mellett. Van egy végállomásuk, ahova be akarnak gurulni, de ezt nem szabad hagynunk, mert akkor elveszítjük a játékot. Egy kilövő segítségével az érkező golyók közé kell lőnünk úgy, hogy 3 vagy annál több azonos színű golyó kerüljön egymás mellé. Ha ez történik, akkor sikerült kilőnünk ezeket a golyókat. ... Leírva egy kicsit bonyolult, de a játékszabályok egyszerűek. Ki kell próbálni. A legnépszerűbb Marble Popper játék a Zuma és a Luxor. Bár sok klón létezik, ez a két játék az abszolút kategória. A Zuma egyszerűségében és rendkívül jó ötletével olyannyira híressé vált, hogy rengeteg "klónt", azaz hasonló játékot készítettek és készítenek azóta is. Legtöbb klón megtartotta az eredeti Zuma pályákat is, bár az online verziókban nem mindegyik pálya érhető el. Különbség a Zuma és a Luxor között: A Zumában a kilövő egy helyben áll, de forgatható, A Luxorban pedig vízszintesen mozgatható, de nem lehet forgatni.
Elnevezések még: Marble Popper, Puzzle, Golyós játékok, Golyó kilövő, Match 3
 

Jogvédett tartalom Copyright © Evia
Tilos a tartalom másolása és más honlapokon való elhelyezése
 

Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2023 | Top100