Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Html, számítástechnika » uCoz weboldalakról uCoz honlaptulajdonosoknak

2023-06-01, 14:26 | Megtekintések: 2084 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 0.0/0
uCoz weboldalakról uCoz honlaptulajdonosoknak
Néhány hasznos tanács és tipp uCoz honlapok szerkesztéséhez.
 Az uCoz sablonok szerkezete

Az uCoz rendszerben a sablonok teljesen átszerkeszthetők. Ha ismered a html-t, ezeket a sablonokat szerkesztheted, sőt teljesen át is írhatod, hogy egyedi kinézetet kapjon az oldalad.

Néhány tanács és trükk, saját tapasztalat alapján:

Ha szeretnéd használni az uCoz oldalsáv-szerkesztőjét és néhány hasonló funkciót, akkor ne töröld ki a megjegyzés elemeket a html kódból! Amikor az uCoz szerkesztőjében módosítasz, a html forráskódokat az uCoz átírja. (Az igazi az lenne, ha a forráskódokat közvetlenül szerkesztenéd, de ahhoz html szerkesztői tudás kell.)

Fejléc és oldalsávok:
A sablonszerkesztőn kívül a fejléc és oldaldobozok elemeit vizuálisan is tudod szerkeszteni (A "Szerkesztő" menüben, közvetlenül az oldalon). A rendszer ehhez a html kódban megjegyzés elemeket használ

Fejléchez:
Fejléc az oldalon

Oldaldobozokhoz:
Ide kell beszúrni az oldaldoboz tartalmát

Az oldaldobozok html szerkesztésével különösen vigyázni kell, mert minden megjegyzéssor információt jelent a vizuális szerkesztőnek (ami a weblapod "Szerkesztő" menüjében van)

Ha a kezdő vagy zárótagek (megjegyzésben!) hiányoznak, nem tudod vizuálisan szerkeszteni a fejléc és oldaldoboz modulokat.

Ha van saját információd uCoz szerkesztéssel kapcsolatban, szeretettel várom hozzászólásként ebben a fórumban.
Facebook - Like gomb

Az uCoz rendszerben is, mint mindenhol máshol, lehetőség van lájkolásra, azaz megosztani az oldalt vagy egy cikket a Facebookon.
Erre a legkényelmesebb megoldás az, ha a Facebook scriptjét adjuk meg ehhez. Azonban gond lehet az, ha nem tudjuk megmondani a Facebooknak, hogy pontosan hol vagyunk.

Tegyük fel, hogy az oldalunk neve: http://oldalam.ucoz.hu
Ebben az esetben a főoldalra a következőképpen rakhatunk lájk gombot:

<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1">/script><fb:like href="http://oldalam.ucoz.hu" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>

Ez a script a főoldalra vonatkozik, és ha bármelyik oldaladra is teszed, a főoldalt fogod lájkolni vele!

A legnagyobb probléma az lehet, ha nem tudod a Facebooknak megadni a pontos helyet, amihez a like gombodat rendelni szeretnéd. Az uCoz ad lehetőséget arra, hogy ezt a helyet megtaláld. Ehhez változókat tudsz használni. Ha a fórumod bejegyzéseit szeretnéd lájkoltatni, a következő kódot kell használnod:

Fórum like (az admin felületen a html kódok között a Fórum/Anyagok kinézete részbe illeszd be valahova.)

<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="http://oldalam.ucoz.hu/forum/$FID$-$TID$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" height="20" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>

A fenti linkben a $FID$ és a $TID$ változók jelentései: a Fórum ID-je és a Témakör ID-je.
Ha linknek csak http://oldalam.ucoz.hu/forum nevet adsz, akkor a teljes fórumodat lehet lájkolni és nem egy-egy témakört!!!

Ugyanígy, ha blogbejegyzéseket szeretnél lájkoltatni, nem elég csak annyi a linknek, hogy http://oldalam.ucoz.hu/blog, mert akkor a lájkolás a blog főoldalra vonatkozik, teljesen függetlenül attól, hogy melyik oldaladra rakod a scriptet.

Az uCoz rendszerben a képgaléria, játékok, blogok, Cikkek, Fájlok stb. változóinak megvan a saját nevük. Általában az oldalad linkjében benne van a kategória ID-je és utána a bejegyzés ID-je. Másképpen néz ki a link a Fájlkatalógusban és másképpen a Játékokban. Minden modulhoz ki kell tapasztalni, hogy pontosan hogyan néz ki a link.

Ha a fent leírtak túl bonyolultak, tegyél csak a főoldaladra like gombot, vagy a honlapod láblécébe, de akkor bárhol is kattintanak rá, mindig a főoldalra fog vonatkozni.

A lájkolásnak vannak még más módjai is, de a felhasználónak a legkényelmesebb megoldás ez a script. Nem akar túl sok gombot nyomogatni, nem akar képeket válogatni hozzá és nem akar hozzászólást írni. Általában az egészet egyetlen kattintással szeretné lerendezni. Aki ért a programozáshoz és ki tud igazodni az uCoz változók között, annak feltétlenül ezt a megoldást javaslom.

Másik megoldás az, ha lájkoláskor a Facebook oldalára ugrunk és onnan intézzük az egészet tovább. Ehhez a Facebooknak elég egy "php kód" ahhoz, hogy kitalálja, pontosan ki hívta meg őt, és ebből el is tudja készíteni a linket.

<a title="Megosztás a Facebookon" onclick="window.open('http://www.facebook.com/share.php?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&title='+encodeURIComponent(document.title));return false;" href="http://www.facebook.com/" target="_blank"><img border="0" src="http://oldalam.ucoz.hu/facebook.gif" alt="Megosztás a Facebookon" /></a>

Ha ezt a linket akarod használni, szerezz egy jó kis like gombot, például ilyet:

Illeszd a fenti kódot oda, ahol lájkoltatni szeretnél, majd az oldalam.ucoz.hu/facebook.gif feliratot cseréld le a kép linkjével.
(Ne linkeld be azt a képet, amit itt megadtam, mert bármikor törlésre kerülhet, és akkor nálad is el fog tűnni!)

Ha ki akarod próbálni, hogy ez a fajta lájkolás hogyan működik, nézd meg a Művészeti és ezoterikus közösségünkben az egyik cikket vagy fórumot és lájkold, például ezt: http://let.ucoz.hu/forum/10-143-1
És még egy apróság: az iframe típusú like gomb beillesztése nem minden esetben és nem minden böngészőben működik. (Nálam, Mozilla Firefox 5 van és nem jó az iframe megoldás. Az iframe nálam csak úgy tűnik, mintha működne, de mikor felmegyek a facebookra, sehol semmi a lájkolásról. Az iframe így néz ki:

<iframe src="http://www.facebook.com/widgets/like.php?locale=hu_HU&href=http://oldalam.hu/&layout=standard&show_faces=false&width=300&action=like&font=trebuchet+ms&colorscheme=light&height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:50px;background-color:#BBBBBB;" allowTransparency="true"></iframe>

Like button script készítése (a Facebookról)
http://developers.facebook.com/docs/plugins/

Ha elkészítettétek a like gombot a honlapotokon, mindenképpen nézzétek meg a Facebookot, hogy leellenőrizzétek!
 

A WYSIWYG kódszerkesztő
(WYSIWYG jelentése: amit látsz, azt kapod. Vizuális html szerkesztő)

Az uCoz központi fórumán találtam: A WYSIWYG szerkesztő (Amit látsz azt kapod, avagy Weboldalak szerkesztése másképp) Raizel70 írása. Nagyon jó online és letölthető html szerkesztőket ajánl.

Ha weblapunkon bonyolultabb oldalt szerkesztünk, jól megválogatjuk, hogy milyen kódszerkesztőt használunk, és a vizuális felületen nem szerkesztünk, hanem inkább csak az eredményt nézzük meg. Az uCoz felkínál számunkra vizuális szerkesztőt, de felhívja a figyelmünket arra is, hogy ezzel vigyázzunk, mert eltüntet a forráskódunkból nem látható, de fontos elemeket (például if szerkezeteket)

Ha uCoz felületen szerkeszted a főoldaladat (vagy utólag létrehozott plusz oldalt), vigyázz az alábbiakra:

Ha az oldaladat html kódban akarod szerkeszteni, az oldal alján lévő gombok közül
ne ezt nyomd meg, hanem ezt:

A különbség a kettő között: Az első gombbal a WYSIWYG szerkesztő felületre jutsz. Bár van a vizuális szerkesztőben "html" lehetőség, de az nem egészen úgy működik, ahogy elvárnánk tőle! Amikor kódot írunk, általában enterekkel, szóközökkel és tabulátorokkal tesszük olvashatóbbá a kódunkat. A WYSIWYG szerkesztő "html" lehetősége ezeket a karaktereket eltünteti. De ez csak egy kényelmetlenség. A probléma az, hogy ezután mintha összekeverné azokat a szóközöket és entereket, amelyeket a forráskód olvashatósága miatt raksz be azokkal, amelyeket ténylegesen meg akarsz jeleníteni az oldaladon.
Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor még kezdő voltam. A Neked hoztam főoldala régebben egymásba ágyazott táblázatokat használt, melynek a szerkezete bonyolult. Egy-egy táblázat nem kezdődhet szóközökkel és tabulátorokkal, mert az azonnal meglátszik. Amikor a főoldalamat betöltöttem a WYSIWYG szerkesztőbe, hogy ott szerkesszem a html kódot, mentés után teljesen szétesett az oldalam. Nagyon nagy munka volt visszaállítani! Okuljatok az esetemből, és ha használtok táblázatokat vagy bonyolult elemeket az oldalatokon, ezt a gombot nyomjátok meg a forráskód szerkesztésére:  

A Fotóalbum képeinek lájkolása

A kód univerzális, minden uCoz oldalon működik:

Ha a fotóalbumunk egyik képét szeretnénk lájkolni, a Facebooknak közvetlenül a kép linkjét adjuk meg, ne az oldalét, amihez tartozik. Ellenkező esetben a Facebook oldalán nem a kiválasztott képünket fogjuk látni, hanem azt, amit a Facebook önkényesen kiválasztott nekünk. A fotóalbumunk képének lájkolása:

<?if($FULL_PHOTO_URL$)?>
<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="$FULL_PHOTO_DIRECT_URL$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>
<?else?>
<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="$PHOTO_URL$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>
<?endif?>

Megjegyzés: Az if feltételre szükség van, mert a kép méretétől függően a rendszer más mappában tárolja a képet, ami azt jelenti, hogy más a kép linkje! Ha a képünk elfér az oldalon, akkor a "2" nevet viselő belső mappába kerül, ha pedig nem fér el az oldalon, akkor közvetlenül a képek mappájába.

Még mindig a like gombról, bár ez nem csak az uCozra vontakozik:
http://arth2o.com/blog/facebook-like-gomb-hogyan
nagyon jó kis link, érdemes ezt is elolvasni.
az uCoz hálózat kiváló lehetőség közösségi oldalak készítéséhez is, bár mostanában közösségi oldalakhoz mindenki a facebookot használja.
Az uCoz kinézete pontosan olyan, amilyennek szeretnénk, amennyiben értünk a html programozáshoz.

Gondolom, nem titok számotokra, hogy nagyon szeretem ezt a hálózatot. Megpróbálom leírni röviden, hogy mi az, ami miatt olyannyira a szívemhez nőtt.

- Kiválóan alkalmas saját egyedi honlap vagy akár közösségi oldal létrehozására is.
- A külalakja teljesen testre szabható
- A bejegyzésekben, fotóalbumban és a fórumban fejezeteket és azon belül kategóriákat lehet létrehozni.
- A képeket közvetlenül az internetről is fel lehet tölteni.
- 400 mb tárhelyet kapunk induláskor. Hogy ez sok vagy kevés, az relatív. Be lehet osztani a helyet. Ha az oldal aktív és fejlődik, a tárhelyünk folyamatosan bővül (igaz, kis mértékben, de ez nagyon sokat jelent akkor, amikor már igencsak szűkében vagyunk a helynek)
- Informerek segítenek abban, hogy mindig tudomást szerezhessünk a friss eseményekről.
- Az oldal saját mini-chattel rendelkezik, ezt a chatet bármelyik oldalra (a honlapon belül) el tudjuk helyezni.
- Orosz fejlesztésű oldal. Én különösen szeretem az orosz fejlesztéseket. (A vírusirtóm Kaspersky, a kedvenc szövegszerkesztőm pedig a HippoEdit, ami szintén orosz)
- Teljesen magyar nyelvű felület.

- Aki valamelyest ért a html programozáshoz, annak ez a hálózat valóságos kincsesbánya. Minden bejegyzést és hozzászólást írhatunk BB kódok segítségével, a legtöbb esetben pedig html kódokat is használhatunk. Így nem lehet gond YouTube vagy egyéb videók beillesztése, de scripteket is használhatunk bejegyzéseinkhez tetszés szerint.

Ami talán hátránya lehet:
- Ahhoz, hogy az oldalunkat teljesen meg tudjuk szelídíteni, szükséges némi programozói tudás és a rendszer átlátása. A rendszert meg kell ismerni ahhoz, hogy felhasználóbarát oldalt készíthessünk.
- Néha lelassul. Ez különösen a fotóalbumban lévő képek megtekintésénél fordul elő. Egyéb lassulások is előfordulhatnak, de csak ritkán.
- Prémium tagság hiányában az oldalon bosszantó reklámok vannak.

Az uCoz rendszert annak ajánlom, aki komolyan bele akar fogni egy honlap készítésébe, és nem hagyja azt magára. Ha az adminisztrátor 30 napig nem lép az oldalra, az oldal automatikusan törlésre kerül. Prémium csomagnál ilyen megkötés nincs.
A honlap inaktivitásáról. Részlet az uCoz fórum oldaláról
Forrás: http://forum.ucoz.hu/forum/6-226-2

 

Kérdés:
Még nem telt el 40 nap, hogy utoljára meglátogattam a honlapomat, miért lett aktivitás hiánya miatt inaktiválva?

 

Válasz:
Az aktivitás hiánya annyit jelent, hogy 40 napja nem látogatták más látogatók a honlapot, vagy nem történt semmilyen változtatás a honlapon.

Nem elég egyedül látogatni a honlapot, ahhoz, hogy a rendszer aktivitást észleljen, a honlapon változtatásokat is végre kell hajtani. Fontos, hogy a honlapjának minél több látogatója legyen. Időközönként be kell lépni a Saját menübe is, és ott is változtatni kell a honlap szerkezetén. Rendszeresen frissítse honlapját új anyagok, információk hozzáadásával, tegye minél érdekesebbé és vonzóbbá a látogatók számára.

Az újraaktiválásra 15 nap határidő van megadva, így az inaktiválás után még van 15 napja a visszaállításra.

Javasoljuk a weboldala népszerűsítését, hogy minél többen látogassák.

A uCoz ingyenes lehetőséget biztosít olyan honlapok részére, amelyek érdekesek a látogatóknak, ahova a látogatók rendszeresen, szívesen visszatérnek.
A uCoznak nem célja az, hogy olyan honlapok tárolódjanak a rendszerben, amelyeket nem látogat senki.
A természetes szelektálást segíti elő az aktivitást figyelő rendszer, ami törli az ingyenesen tárolt és elhagyott weboldalakat.

Amennyiben valaki olyan honlapot akar létrehozni, amit senki nem látogat a tulajdonoson kívül, akkor azon rendszeresen változtatnia kell, pl. új bejegyzéseket kell írnia, vagy pedig rendszeresen vissza kell állítania, de ha nem kívánja rendszeresen visszaállítani, akkor javasolt a prémium szolgáltatás vásárlása.

A prémium szolgáltatás ideje alatt a rendszer nem figyeli a honlap aktivitását, a honlapja nem lesz inaktiválva, még abban az esetben sem, ha semmilyen változtatást nem eszközöl a honlapján, és senki nem látogatja a honlapját.


Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2023 | Top100