Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Html, számítástechnika » Mikor foglalok tárhelyet?

2023-06-01, 12:30 | Megtekintések: 1991 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 0.0/0
Mikor foglalok tárhelyet?
Videó feltöltése a szerverre vagy videó beágyazása? Mi a különbség a két fogalom között? Az egyik tárhelyet foglal, a másik pedig nem. A videók, swf fájlok  és képek ott foglalnak tárhelyet, ahova fel lettek töltve. Ahol hivatkozunk rájuk, ott nem.Elég sok helyen tapasztaltam már, hogy a honlap tulajdonosa sincs mindig igazán tisztában azzal, hogy mikor mivel és mennyi helyet foglal a szerveren.

Nem akarok senkit matematikával fárasztani, de ez itt fontos:
A számítástechnikában a mértékegységek közötti váltószám 1024, ami éppen 2 a tizedik hatványon. De könnyebb, ha átlagban, 1000-es váltószámban gondolkodunk.

a legkisebb egység a byte (ejtsd: bájt). Egy byte általában egy betű karakter mérete, (van amikor kettő)
1024 byte = 1 kbyte (kilobyte)
1024 kbyte = 1 mbyte (megabyte)
1024 mbyte = 1 gbyte (gigabyte)

Egy tárhelyszolgáltató általában nem ad több gigabyte-nyi helyet, inkább megabyte-okban kell gondolkodni.
Egy csillogó gif kép általában 100 és 500 kbyte között van.
Egy közepes minőségű, 2 perces videó feltöltve 20 és 50 mbyte közötti méretű, kbyte-ban ez ennek ezerszerese.
Folyamatos szöveg szinte semekkora tárhelyet nem foglal, mert a betűket csak byte-okban mérjük. Ahhoz, hogy 1 kbyte helyet elfoglaljak a szövegemmel, 1000 karaktert kell begépelnem (unicode-os karakterek dupla méretet foglalnak, de így is elhanyagolható a méretük)

Mi az, ami helyet foglal a szerveren?

Ha egy videót a szerverre feltöltünk, akkor az a videó helyet foglal ott. De ha a videóra csak hivatkozunk, akkor a szerverünkön azt a néhány byte-ot foglalja csak le, amit begépeltünk, hogy megjeleníthessük a videót. Óriási különbség! A videó valahol tárhelyet foglal. Például a YouTube-on. Amikor egy YouTube-os videót illesztek be a bejegyzésembe, nem másolom oda fizikailag a videót, csak egy kódot írok, ami arra utasítja a rendszert, hogy menjen el a megadott webcímre, keresse meg a hivatkozott videót, és ezután itt, az én bejegyzésemben játssza azt le. A videó fizikailag nem itt van, hanem ott. Ezért tárhelyet sem itt foglal, hanem a YouTube-on.

A képekkel is hasonló a helyzet, mint a videókkal. Valahol tárhelyet foglalnak. A képet a tárhelyről bemásolhatjuk a saját oldalunkra vagy bárhova. Ekkor a kép megduplázódik. Bárhol is legyen a kép, hivatkozni kell rá. Példaként itt van a honlapunk fotóalbuma. Minden kép a fotóalbumban az én tárhelyemet foglalja, mert fizikailag ott van. Ettől függetlenül, ha most ebben a cikkben szeretnék egy gyönyörű Betsy Brown festményt bemutatni a fotóalbumból, itt hivatkoznom kellene a kép címére. A képeket tehát elhelyezzük valahova és utána hivatkozunk rájuk. (Megtehetjük, hogy egy olyan kép hivatkozását illesztjük a weboldalunkba, ami idegen helyen van, de akkor fennáll a veszélye annak, hogy a képet a tulajdonosa el fogja távolítani.)

Van akinek evidencia amit írtam, de vannak, akik ilyen alapfogalmakról eddig nem is tudtak. Ismerek olyan honlaptulajdonost is, aki letiltotta a videók beágyazását is, nem csak a feltöltésüket, pusztán azért, mert nem értette, hogy mi a különbség a beágyazás és a feltöltés között.

Nem foglalunk plusz tárhelyet, ha
hivatkozunk, beágyazunk, linkelünk egy másik oldalról

Tárhelyet foglalunk, ha
feltöltjük a saját szerverünkre

Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2023 | Top100