Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

Fórum!
Html, számítástechnika [19]
A honlap hírei [4]
Humor [0]
Játékleírások [5]
Spirituális témák és művészet [6]
Minden egyéb [5]

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Flash játékok | Fórum! | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Főoldal » Fórum! » Html, számítástechnika » Honlapunk főoldala

2023-06-01, 12:24 | Megtekintések: 2022 | Hozzászólások: 0 | Helyezés: 0.0/0
Honlapunk főoldala
Mit tegyünk a honlapunk főoldalára, hogy látványos legyen, könnyen betölthető és ki is lehessen igazodni rajta? Megpróbálok néhány hasznos tippet adni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. (Személyes honlapról és nem üzleti weboldalról szól a bejegyzés. Üzleti weboldal készítésekor profi honlapszerkesztőt kell keresni)Rossz hír, hogy nem tudunk mindent felpakolni a főoldalra. Pedig milyen jó lenne, ha mindent egyszerre meg tudnánk osztani a látogatókkal... Legelső szempont a honlap átláthatósága. Ezért a menünek fő helyre kell kerülnie: az oldalsávba vagy a honlap tetejére. (Nálam az oldalsávban van, de a honlap tetejéről is elérhetőek a legfontosabb dolgok.)

Döntsd el, hogy blogot akarsz, vagy honlapot. A kettő között az a legfontosabb különbség, hogy a blogban az éppen aktuális gondolatainkat osztjuk meg, és amit néhány évvel ezelőtt írtunk, arra már nem várunk reagálást, az már nem olyan fontos. Ezzel szemben egy honlap tartalmának értéke független attól, hogy mikor töltöttük fel. (Lehetnek ott is éppen aktuális hírek, de személyes honlapokra ez nem jellemző.)

A honlapod főoldalát pillantja meg először a látogató. Ha felkelti az érdeklődését, meg fogja nézni a menüpontokat is, ha pedig nem, akkor nagy valószínűséggel távozni fog az oldaladról. Néhány alapszabály:

A legelső és legfontosabb dolog: ne tegyünk olyan betéteket, "widgeteket" a főoldalunkra, amelyek megjelenítéséhez kiegészítők telepítése szükséges. Ha valaki az oldalunkra téved, és szeretne nálunk körülnézni, ne az legyen az első feladata, hogy kiegészítőket telepítget... (Nem is fogja megtenni) Talán a flash player az egyetlen, ami szinte mindenkinek telepítve van a gépén. De a "Java" már kevésbé. Aki informálódni szeretne az interneten és nem játszik egyáltalán, valószínűleg a Javát nem is telepíti fel. Mert, mint minden kiegészítő, a Java is lassítja a rendszert.

A flash player ma már nem indul el automatikusan. A Mozilla Firefox engedélyt kér a futtatásához. Az engedélyt pedig csak akkor adjuk meg, ha okunk van rá. Egy honlap főoldalának megtekintése pedig nem elégséges ok erre... Különösen vigyázzunk arra, hogy a flash fájlok érzékenyek, egymást zavarhatják, lelassulhatnak és végül összeomolhatnak. Nagyon rossz ötlet egy oldalra több flash fájlt tenni, főleg ha a főoldalról van szó. Ne felejtsétek el, hogy ebben az esetben a látogató a csodás flash képek és videók helyett szürke téglákat lát, bennük a felirattal, amely engedélyt kér a futtatásra!

Teszteljük több böngészőn is az oldalunkat. Másképpen kezeli a képeket az Internet Explorer és a Mozilla Firefox. (Ha sok képet teszel egymás mellé, a Firefox automatikusan tördeli őket és több sorban jeleníti meg azokat, amik nem férnek el a képernyőn. Ezzel szemben az Internet Explorer nem tördeli, és egy sorban jeleníti meg őket. Nagy különbség!) S ha már a képekről esett szó, sok hibás gif kép van, és a különböző böngészők különbözőképpen kezelik a hibákat. (Hiba például, ha a képkockák sebessége nincs megadva vagy hiányzik a képben a replace vagy combine meghatározás... A gifek hibáit a grafikusok ki tudják javítani, az egyszerű felhasználó azonban nem tud animált gif képeket szerkeszteni. A lényeg az, hogy több böngészőn kell megnézni a gif képeket is!

Az automatikusan elinduló zenékről már írtam korábban, hogy sok kellemetlenséget tudnak okozni. A videókkal is hasonló a helyzet. Ne induljon el a honlapodon automatikusan a videó sem! Arra is vigyázni kell, hogy túl sok videó elhelyezése nagyon lelassíthatja a böngészőt akkor is, ha nem állítod automatikus lejátszásra. (Talán már észrevetted a YouTube-on, hogy egy-egy videó már megjelenésekor tölteni kezdi a filmet akkor is, ha az nincs elindítva.)

Ha állandó oldalsávot használsz, ami nem csak a főoldalon, hanem minden oldalon megjelenik, különösen ügyelj arra, hogy az oldalsávnak minden egyes lapozáskor újra be kell töltődnie. (Php-ben meg lehet csinálni, hogy csak a belső tartalom töltődjön be, de ez a weboldalakra általánosan nem jellemző.) Javaslom, hogy az oldalsávba ne tegyél flasht vagy videót.

A honlapod tartalmát a saját ízlésed szerint alakítsd ki, és ne akarj másokhoz igazodni. A legfontosabb az, hogy TE jól érezd magad. Ha valakinek nem tetszik és mást szeretne, akkor böngésszen máshol, vagy csináljon magának saját honlapot. Legyen a honlapod olyan, hogy mindig szívesen fejlesztgesd, javítgasd és töltsd fel új tartalmakkal.

Saját megjegyzésként még egy apróság: tényleg nem az a lényeg, hogy egy-egy képet, cikket, videót stb. mikor töltöttél fel, hanem az, hogy milyen a tartalma. A régi is ugyanolyan értékes, mint az új. Ha pedig nem, akkor újkorában sem az. Azt szoktam mondani, hogy senkinek nem jut eszébe, hogy ne hallgassa meg Mozart 29. szimfóniáját pusztán azért, mert a 41. g-moll-t néhány évvel később írta. Ami értékes, az időtálló.

Hozzászólások (0)
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2023 | Top100