Evia Üdvözöllek Vendég | Belépés | Regisztráció
Új hozzászólások · Tagjaink · Fórumszabályzat · Keresés
Oldal 1 / 11
Fórum » Kikapcsolódásnak... » Minden, ami eszedbe jut » Homeopátia (A Szkeptikus Társaság demonstrációja a homeopátia ellen)
Homeopátia
Evia Dátum: Vasárnap, 2011-07-24, 15:54 | Üzenet # 1
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
A Szkeptikus Társaság kampánya
2011. február 5., szombat 19:32
Forrás: http://divany.hu/eletmod/2011/02/05/vago_istvan_eletben_maradt/

A Szkeptikus Társaság, Vágó Istvánnal az élén, csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az európai és nemzetközi törvényhozók figyelmét akarja felhívni arra, hogy a homeopatikus szerekkel kivételeznek. Kivételeznek, hiszen nem kell azokat bevizsgáltatni, és valamiért annyival is megelégednek, hogy nem károsak az egészségre. Vágót se vitte el a mentő, de az édesanyja aggódott az egészségéért.

„Nincs benne semmi!” – mondta egyszerre két tucat férfi és nő, miután egy csoportkép erejéig öt négyzetméteren összezsúfolódtak. Emlékeim szerint az osztályfényképeim is így készültek, csak akkor nem feszítettünk egyenpólóban, és nem volt szlogenünk.Budapesten az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt 10 óra 23 perckor, körülbelül ötven ember verődött össze, egyik fele azért, hogy csatlakozzon egy nemzetközi kampányhoz, a másik fele pedig azért, hogy rögzítse a történteket. A cél annyi volt, hogy egyszerre 25 ország 60 városában parádézzanak a résztvevők annak érdekében, hogy az európai és nemzetközi törvényhozók ne tegyenek kivételt a homeopátiás szerek gyártóival, vagyis a hatásosságukat klinikailag is tesztelni kelljen, mert önmagában nem elég az, hogy nem károsak az egészségre.

Ennek a kampánynak a celebarca nem más volt, mint Vágó István, aki korábban bejelentette a sajtónak, hogy ő és a Szkeptikus Társaság néhány tagja túladagolja magát homeopátiás szerrel. Pontban 10 óra 23 perckor le is döntötték az első dobozka tartalmát a torkukon, és szinte egyszerre konstatálták: édes az íze. „Ettől le fog törni a fogam” – mondta egy résztvevő közvetlen mögöttem, de nem tört le neki, felesleges volt aggódni miatta.

Néha csempésznek bele hatóanyagot

Mentő nem volt a környéken. Miért is lett volna? Vágóék a kampány előtt bevizsgáltatták azt a szert, amiből iszonyatos mennyiséget kívántak elfogyasztani a performance alatt. „Nincs benne semmi hatóanyag” – magyarázta Vágó egy riporternek, aki arról kérdezte, a honlapjukon miért nem ajánlják másoknak, hogy otthon gerillaakciózzanak. „A többi homeopátiás készítménynél előfordul, hogy hatóanyagot csempésznek bele, ezért figyelmeztettük az embereket arra, hogy ne utánozzanak minket.”

Vágó Istvánt utoljára akkor láttam a sajtóban, amikor Bárdos Szomorú Andrással együtt kesergett az élet igazságtalanságain. Biztos sok embert felvillanyoz, amikor meglett férfiak vallanak az életükről, a harcaikról, és Vágó elmondja milyen a viszonya a többi celebbel, de nekem pont annyira tűnik érdekesnek, mint Hajas László haja. Az, hogy egy ideje a CreditHill arca, talán valamennyire ellensúlyozza, hogy eltűnt a képernyőről. Ez persze csak azoknak nyújt vigaszt, akik Vágó-addiktívvá váltak a hosszú évek alatt.Viszont mindennél jobban érdekelt, vajon Vágó mit tervez a jövőben, hol és milyen körülmények között láthatom viszont, mi fogja kiverni nála és a Szkeptikus Társaságánál a biztosítékot, ezért sorba álltam, hogy beszélhessek a mesterrel. Amikor már közel voltam a célomhoz, vagyis csak egy riporter állt előttem - aki operatőrt is hozott magával, hátha -, megcsörrent Vágó telefonja. Nem a kedves felesége, hanem a mamája kereste, hogy megtudja, hogy van. Mindezt onnan tudtuk, hogy be is jelentette: ezt a telefont fel kell venni, mert az édesanyja akarja tudni, mi lett vele. Miután megnyugtatta a mamát, én is válthattam vele néhány szót. „Nem tudom még mi lesz a következő akció, de le fogunk ülni beszélgetni róla” – mondta a mester.

In God We Trust

Annyit hangsúlyozták a performance alatt, hogy a homeopatikus szereknek csupán placebo hatása van, hogy a hit kérdése megkerülhetetlenné vált számomra. Meg is kérdeztem Vágót, miért nem Istennek mennek neki. Még az egydollárosra is rá van írva az Amerikai Egyesült Államok nemzeti mottója: In God We Trust – Bízunk Istenben -. Ennél magasabb labdát nem is lehetne lecsapni a szkeptikusoknak. „A Szkeptikus Társaság alapító okiratában a valláskritika nincs benne. Így döntöttünk. Azt gondoljuk, az egy másik terület. A vallásosság nem azon az alapon működik, hogy konkrétan megveszek valamit pénzért, aminek következtében nekem, fizikailag kimutathatóan jobb lesz.”

Ha ezt korábban tudtam volna, akkor megmondtam volna a nagyapámnak is, aki minden bizonnyal belátta volna, nem lehet súlyos pénzért a mennyországban jó telket venni, és a bűnei sem forintosíthatóak. Ezen szerencsére már nincs értelme keseregnem. Inkább csak azon gondolkodom, vajon Vágóéknak később se volt-e mondjuk hányingere a placebótól.

Mi a homeopátia?
Forrás: http://1023.hu/mi-a-homeopatia

Több embert megkérdeztünk arról, hogy mit gondolnak, mit tudnak a homeopátiáról.
A leggyakoribb válasz az volt, hogy ez valamilyen "gyógynövényes" vagy "természetes" módszer. Valójában azonban egyik sem. Kevesen tudják, hogy a homeopátiás szerek gyártásakor olyan mértékű hígítást alkalmaznak, aminek eredményeként a végtermékben a kiindulási anyagból már semmi sincs.

A homeopátia egy abszurd áltudomány, mely a mai napig elfogadott az alternatív orvoslásban, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a hatásosságára.

A közhiedelemmel ellentétben, a homeopátia nem valamiféle "gyógynövényes" készítmény.
A homeopátia három elven alapul, amely változatlan, mióta Samuel Hahnemann 1796-ban megalkotta.
Hasonlóság elve

A hasonló a hasonlóval elv kimondja, hogy ha valami egy bizonyos tünetet okoz, akkor gyógyíthatja is ugyanazt a tünetet. Tehát, ha valaki nem tud elaludni, annak a koffein segít. A könnyezéstől a szénanátháig a hagyma a gyógyír. Ez a "törvény" nem más, mint Hahnemann téveszméje. Nem kell hozzá orvosi egyetem, hogy belássuk, a koffein (mint stimuláns) nem fog segíteni elaludni. Ezzel szemben a homeopaták a koffeint (Coffea néven) az álmatlanság kezelésére használják.
Hígítás elve

A hasonlóság elvét követve, Hahnemann azt tűzte ki célul, hogy finomítja a módszert, sorozatos hígítások segítségével. Úgy vélte, hogy hígítva még hatékonyabbá válik a gyógyszer. Így született meg a hígítás elve.

Vegyünk egyetlen csepp koffeinoldatot, oldjuk fel 99 csepp vízben, és megkapjuk azt, ami a homeopátiás 'centesimal' (1C) hígításként ismert. Ennek az 1C hígítású oldatnak egy cseppje 99 csepp vízben oldva a 2C hígítás. Ennek a 2C oldatnak a víztartalma 99.99%, és csak 0.01% koffein. A 3C hígításnál 0.0001% koffein, a 4C-nél ez már 0.000001%. Homeopátiás termékeket általában 6C-től (0.000 000 0001%) 30C-ig lehet kapni (0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1%), ami azt jelenti, hogy ilyen hígítású oldattal fröcskölik le a cukorgolyókat.

Amikor ezeket a számokat leírva látjuk, válik nyilvánvalóvá, hogy mennyire abszurd ez az egész módszer. A 12C hígításnál lépjük át az Avogadro-számot, ami azt jelenti, hogy az oldat egy darab molekulát sem tartalmaz a kiindulási anyagból.

Amikor elérjük a 30C hígítást, nagyobb az esély megnyerni a lottóötöst öt héten keresztül zsinórban, mint találni egyetlen koffeinmolekulát a "kiváló" altatószerben, ugyanis az igazából nem más, mint vízzel összefröcskölt cukorgolyó.
Potenciálás elve

Amikor Hahnemann lovas kocsin szállította a "gyógyszereit", eszébe jutott egy újabb "áttörés". Kitalálta, hogy az erős rázás még erősebbé teszi a gyógyhatást. Ezt a rázást dinamizálásnak nevezzük. Amikor a homeopata a módszernek megfelelően készíti a homeopátiás gyógyszert, minden hígítási fázis után összerázza-ütögeti az oldatot tartalmazó üveget. Ez a tevékenység a potenciálás.
A modern homeopaták úgy gondolják, hogy a potenciálás az a tevékenység, amikor a víz átadja a rezgéseit az oldatnak, amely ezek után emlékezik az eredeti anyag rezgéseire. Természetesen ennek semmiféle tudományos alapja nincs, ahogy a víznek sincs semmiféle emlékezőtehetsége.
Hogyan működik?

Annak ellenére, hogy babonában, rituálékban, varázslatban gyökerezik a hanehmanni három elv, mégis a mai napig ezeken alapul a homeopátia.

Ha a hahnemanni törvények mégis igazak lennének, alapjaiban kellene megkérdőjeleznünk az elmúlt elmúlt két évszázadban szerzett tudományos ismereteinket a biológiában, kémiában, orvostudományban és a fizikában. A betegséget nem gyógyítja az az anyag, ami hasonló tüneteket okoz. A sorozatos hígítás nem "potenciálja" a gyógyszert. A víznek nincs memóriája, nem emlékezik a rezgésekre. A homeopátia nem működhet úgy, ahogy azt Hahnemann kitalálta. De működik egyáltalán?

A legátfogóbb elemzést, amit valaha végeztek a homepátiás kezelésekkel kapcsolatban, a The Lancet című orvostudományi szaklap publikálta 2005-ben. A lap elemezte az összes klinikai kutatás publikációit, ami a homeopátia hatását vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a homepátia egyszerűen csak placebo. Tehát, maga a homeopátia nem működik. Ugyanerre az eredményre jutott a Cochren Collaboration is, amely egy független globális orvostudományi egyesülés, akik minősítik a klinikai kutatásokat, hogy megállapíthassuk, melyek a valóban hatékony kezelések.


Homeopátia - Nincs benne semmi

Forrás: http://1023.hu/
Túléltük!

Világszerte több, mint 60 helyszínen, összesen több, mint ezer fős részvétel mellett rendben lezajlott a hétvégén a "10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi" kampány részeként megtartott homeopátiás "túladagolási" akció, mellyel azt kívántuk demonstrálni, hogy ezen készítményekben a vivőanyagként szolgáló tejcukron és répacukron kívül nincs semmi.

Hazánkban 3 városban, Budapesten, Szegeden és Székesfehérváron, 70 fős összlétszámban csatlakoztak önkéntesek a megmozduláshoz. Február 5-én szombaton mindhárom helyszínen 10:23-kor fogyasztottunk el fejenként egy doboz Gelsemium sempervirens 15CH monokomponensű homeopátiás készítményt - mindenféle hatás (és mellékhatás) nélkül.

Összeállítás a budapesti és a székesfehérvári eseményről:

A szegedi eseményről készült videó:

 
Fórum » Kikapcsolódásnak... » Minden, ami eszedbe jut » Homeopátia (A Szkeptikus Társaság demonstrációja a homeopátia ellen)
Oldal 1 / 11
Keresés:

Copyright Evia © 2017