Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Beszélgessünk! | Flash játékok | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV-rádió | Vendégkönyv
Új hozzászólások · Tagjaink · Fórumszabályzat · Keresés
Oldal 1 / 11
Fórum » Honlapszépítés » Tippek honlapszépítéshez » Mikor foglalok tárhelyet? (Alap információk a fájlok méretéről és a tárhely foglalásról)
Mikor foglalok tárhelyet?
Evia Dátum: Szerda, 2011-03-30, 12:05 | Üzenet # 1
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 275
Helyzet: Offline
Elég sok helyen tapasztaltam már, hogy a honlap tulajdonosa sincs mindig igazán tisztában azzal, hogy mikor mivel és mennyi helyet foglal a szerveren.

Nem akarok senkit matematikával fárasztani, de ez itt fontos:
A számítástechnikában a mértékegységek közötti váltószám 1024, ami éppen 2 a tizedik hatványon. De könnyebb, ha átlagban, 1000-es váltószámban gondolkodunk.

a legkisebb egység a byte (ejtsd: bájt). Egy byte általában egy betű karakter mérete, (van amikor kettő)
1024 byte = 1 kbyte (kilobyte)
1024 kbyte = 1 mbyte (megabyte)
1024 mbyte = 1 gbyte (gigabyte)

Egy tárhelyszolgáltató általában nem ad több gigabyte-nyi helyet, inkább megabyte-okban kell gondolkodni.
Egy csillogó gif kép általában 100 és 500 kbyte között van
Egy közepes minőségű, 2 perces videó feltöltve 20 és 50 mbyte közötti méretű, kbyte-ban ez ennek ezerszerese.
Folyamatos szöveg szinte semekkora tárhelyet nem foglal, mert a betűket csak byte-okban mérjük. Ahhoz, hogy 1 kbyte helyet elfoglaljak a szövegemmel, 1000 karaktert kell begépelnem (unicode-os karakterek dupla méretet foglalnak, de így is elhanyagolható a méretük)

Mi az, ami helyet foglal a szerveren?

Ha egy videót a szerverre feltöltünk, akkor az a videó helyet foglal ott. De ha a videóra csak hivatkozunk, akkor a szerverünkön azt a néhány byte-ot foglalja csak le, amit begépeltünk, hogy megjeleníthessük a videót. Óriási különbség! A videó valahol tárhelyet foglal. Például a YouTube-on. Amikor egy YouTube-os videót illesztek be a bejegyzésembe, nem másolom oda fizikailag a videót, csak egy kódot írok, ami arra utasítja a rendszert, hogy menjen el a megadott webcímre, keresse meg a hivatkozott videót, és ezután itt, az én bejegyzésemben játssza azt le. A videó fizikailag nem itt van, hanem ott. Ezért tárhelyet sem itt foglal, hanem a YouTube-on.

A képekkel is hasonló a helyzet, mint a videókkal. Valahol tárhelyet foglalnak. A képet a tárhelyről bemásolhatjuk a saját oldalunkra vagy bárhova. Ekkor megduplázódik. Bárhol is legyen a kép, hivatkozni kell rá. Példaként itt van a fotóalbumunk. Minden kép a fotóalbumunkban a mi közösségünk tárhelyét foglalja. De például vendégkönyvben vagy fórumban a BB kódos hivatkozásokkal nem foglalunk külön tárhelyet a képnek, hisz azok csak utasítások. Arra utasítják a rendszert, hogy az adott webcímre menjenek el és az ott lévő képet jelenítsék meg. Ha az ott lévő képet a tulajdonos törli a tárhelyéről, már itt sem fogjuk látni.

Van akinek evidencia amit írtam, de vannak, akik ilyen alapfogalmakról eddig nem is tudtak. Ismerek olyan ninges vezetőt, akinek felhívtam a figyelmét arra, hogy korlátozza a videók feltöltését. Úgy tűnt, megértette, hogy mi a gond, de végül a YouTube-os videók beágyazását is betiltotta.Nem foglalunk plusz tárhelyet, ha
hivatkozunk, beágyazunk, linkelünk egy másik oldalról

Tárhelyet foglalunk, ha
feltöltjük a saját szerverünkre
 
Evia Dátum: Szerda, 2011-03-30, 12:05 | Üzenet # 2
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 275
Helyzet: Offline
NAGYON FONTOS, OLVASD EL

Ha nem tudod, hogy pontosan mi a különbség a feltöltés és a hivatkozás között!!!

A képet, amit szeretnénk másokkal megosztani, valahol tárolnunk kell. Ebben a fórumban nem tárolunk képeket, csak hivatkozunk rájuk. A kép helyet foglal, vagy a fotóalbumunkban, vagy a te saját oldaladon, vagy azon a helyen, ahol megláttad.

Példa (az alábbi hivatkozásokra ne kattints, azok csak fikciók)
Példaként, van egy oldal az interneten, aminek a neve: http://maci.hu
Az oldal tulajdonosa ide képeket töltött fel. Az egyik kép pontos neve: cica.gif
A kép elérési útja ez lett: http://maci.hu/cica.gif
Miután feltöltötte a képet, be is illesztette a honlapjára (html kóddal hivatkozott rá)

Ha te ezt a képet szeretnéd megmutatni nekünk, valahogy neked is be kell illesztened mondjuk ebbe a fórumba. Neked már nem kell feltöltened, mert a kép már megvan. Te is írsz egy html kódot, ami arra utasítja a rendszert, hogy menjen el a http://maci.hu oldalra és ott a cica.gif fájlt mutassa meg. De html kód helyett BB kódot is tudsz használni. A kód eleje: [img] , utána a pontos elérési út: http://maci.hu/cica.gif és ezután közvetlenül [/img] Mindez szóközök nélkül. A kép nincs a fórumban! A böngésződ értelmezi a kódodat, és úgy jeleníti meg az írásodat, hogy közben elmegy a maci.hu oldalra és ott kikeresi a képet, és itt megmutatja.

Ha a maci.hu oldal tulajdonosa kitörli a képet, mert kevés a tárhelye, akkor attól kezdve itt a fórumban sem fog látszani a kép, hisz megszűnt, nincs!

Ha a kedvenc képeidet tárolni szeretnéd valahol, válassz egy képtároló programot. Ilyen programokat ajánlunk mi is a fórumunkban. (Tinypic.com és a PhotoBucket.com oldalak)

Ha egy idegen honlap hivatkozását használod, gondolj arra, hogy a sok kép betöltése lassítja azt az oldalt, a tulajdonos pedig jogosan orrol meg rád, ha kérés nélkül linkeled a képeit. Vigyázz arra is, hogy a linkeléssel vagy a feltöltéssel ne sérts szerzői vagy tulajdonosi jogokat.
 
Fórum » Honlapszépítés » Tippek honlapszépítéshez » Mikor foglalok tárhelyet? (Alap információk a fájlok méretéről és a tárhely foglalásról)
Oldal 1 / 11
Keresés:

P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2017 | Top100