Regisztráció | Belépés
BELÉPÉS

MENÜ

KERESÉS

HONLAPJAINK

MINI CHAT
500

~ NEKED HOZTAM... ~
Főoldal | Bejegyzések | Flash játékok | Fotóalbum | Jigsaw Puzzle | Képgyűjtemények | Könyvek, filmek, TV, rádió online | Vendégkönyv
Új hozzászólások · Tagjaink · Fórumszabályzat · Keresés
Oldal 1 / 11
Fórum » Honlapszépítés » Tanulás: Html, Windows, Grafika stb. » uCoz weboldalak - uCoz fejlesztőknek (Az uCoz oldalak szerkesztése. Tudtad?)
uCoz weboldalak - uCoz fejlesztőknek
Evia Dátum: Szerda, 2011-03-30, 11:54 | Üzenet # 1
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
Az uCoz sablonok szerkezete

Az uCoz rendszerben a sablonok teljesen átszerkeszthetők. Ha ismered a html-t, ezeket a sablonokat szerkesztheted, sőt teljesen át is írhatod, hogy egyedi kinézetet kapjon az oldalad.

Néhány tanács és trükk, saját tapasztalat alapján:

Ne töröld ki a megjegyzés elemeket a html kódból!

Fejléc és oldalsávok:
A sablonszerkesztőn kívül a fejléc és oldaldobozok elemeit vizuálisan is tudod szerkeszteni (A "Szerkesztő" menüben, közvetlenül az oldalon). A rendszer ehhez a html kódban megjegyzés elemeket használ

Fejléchez:
Fejléc az oldalon

Oldaldobozokhoz:
Ide kell beszúrni az oldaldoboz tartalmát

Az oldaldobozok html szerkesztésével különösen vigyázni kell, mert minden megjegyzéssor információt jelent a vizuális szerkesztőnek (ami a weblapod "Szerkesztő" menüjében van)

Ha a kezdő vagy zárótagek (megjegyzésben!) hiányoznak, nem tudod vizuálisan szerkeszteni a fejléc és oldaldoboz modulokat.

Ha van saját információd uCoz szerkesztéssel kapcsolatban, szeretettel várom ebben a fórumban.
Az uCoz fejlesztők hivatalos fóruma
 
Evia Dátum: Szombat, 2011-07-23, 15:47 | Üzenet # 2
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
Facebook - Like gomb

Az uCoz rendszerben is, mint mindenhol máshol, lehetőség van lájkolásra, azaz megosztani az oldalt vagy egy cikket a Facebookon.
Erre a legkényelmesebb megoldás az, ha a Facebook scriptjét adjuk meg ehhez. Azonban gond lehet az, ha nem tudjuk megmondani a Facebooknak, hogy pontosan hol vagyunk.

Tegyük fel, hogy az oldalunk neve: http://oldalam.ucoz.hu
Ebben az esetben a főoldalra a következőképpen rakhatunk lájk gombot:

<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1">/script><fb:like href="http://oldalam.ucoz.hu" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>

Ez a script a főoldalra vonatkozik, és ha bármelyik oldaladra is teszed, a főoldalt fogod lájkolni vele!

A legnagyobb probléma az lehet, ha nem tudod a Facebooknak megadni a pontos helyet, amihez a like gombodat rendelni szeretnéd. Az uCoz ad lehetőséget arra, hogy ezt a helyet megtaláld. Ehhez változókat tudsz használni. Ha a fórumod bejegyzéseit szeretnéd lájkoltatni, a következő kódot kell használnod:

Fórum like (az admin felületen a html kódok között a Fórum/Anyagok kinézete részbe illeszd be valahova.)

<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="http://oldalam.ucoz.hu/forum/$FID$-$TID$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" height="20" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>

A fenti linkben a $FID$ és a $TID$ változók jelentései: a Fórum ID-je és a Témakör ID-je.
Ha linknek csak http://oldalam.ucoz.hu/forum nevet adsz, akkor a teljes fórumodat lehet lájkolni és nem egy-egy témakört!!!

Ugyanígy, ha blogbejegyzéseket szeretnél lájkoltatni, nem elég csak annyi a linknek, hogy http://oldalam.ucoz.hu/blog, mert akkor a lájkolás a blog főoldalra vonatkozik, teljesen függetlenül attól, hogy melyik oldaladra rakod a scriptet.

Az uCoz rendszerben a képgaléria, játékok, blogok, Cikkek, Fájlok stb. változóinak megvan a saját nevük. Általában az oldalad linkjében benne van a kategória ID-je és utána a bejegyzés ID-je. Másképpen néz ki a link a Fájlkatalógusban és másképpen a Játékokban. Minden modulhoz ki kell tapasztalni, hogy pontosan hogyan néz ki a link.

Ha a fent leírtak túl bonyolultak, tegyél csak a főoldaladra like gombot, vagy a honlapod láblécébe, de akkor bárhol is kattintanak rá, mindig a főoldalra fog vonatkozni.

A lájkolásnak vannak még más módjai is, de a felhasználónak a legkényelmesebb megoldás ez a script. Nem akar túl sok gombot nyomogatni, nem akar képeket válogatni hozzá és nem akar hozzászólást írni. Általában az egészet egyetlen kattintással szeretné lerendezni. Aki ért a programozáshoz és ki tud igazodni az uCoz változók között, annak feltétlenül ezt a megoldást javaslom.

Ha szeretnéd pontosan tudni, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik, lájkold itt az oldalon pl. ezt a fórumot. Valamint javaslom, hogy olvasd el a lájkolásról szóló helpet, amit a felhasználóknak írtam. Ha elolvasod, sokkal tisztább képet fogsz kapni a Facebook lájkolás működéséről. A link: Súgó a Facebook Like gomb használatáról
Másik megoldás az, ha lájkoláskor a Facebook oldalára ugrunk és onnan intézzük az egészet tovább. Ehhez a Facebooknak elég egy "php kód" ahhoz, hogy kitalálja, pontosan ki hívta meg őt, és ebből el is tudja készíteni a linket.

<a title="Megosztás a Facebookon" onclick="window.open('http://www.facebook.com/share.php?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&title='+encodeURIComponent(document.title));return false;" href="http://www.facebook.com/" target="_blank"><img border="0" src="http://oldalam.ucoz.hu/facebook.gif" alt="Megosztás a Facebookon" /></a>

Ha ezt a linket akarod használni, szerezz egy jó kis like gombot, például ilyet:

Illeszd a fenti kódot oda, ahol lájkoltatni szeretnél, majd az oldalam.ucoz.hu/facebook.gif feliratot cseréld le a kép linkjével.
(Ne linkeld be azt a képet, amit itt megadtam, mert bármikor törlésre kerülhet, és akkor nálad is el fog tűnni!)

Ha ki akarod próbálni, hogy ez a fajta lájkolás hogyan működik, nézd meg a Művészeti és ezoterikus közösségünkben az egyik cikket vagy fórumot és lájkold, például ezt: http://let.ucoz.hu/forum/10-143-1
És még egy apróság: az iframe típusú like gomb beillesztése nem minden esetben és nem minden böngészőben működik. (Nálam, Mozilla Firefox 5 van és nem jó az iframe megoldás. Az iframe nálam csak úgy tűnik, mintha működne, de mikor felmegyek a facebookra, sehol semmi a lájkolásról. Az iframe így néz ki:

<iframe src="http://www.facebook.com/widgets/like.php?locale=hu_HU&href=http://oldalam.hu/&layout=standard&show_faces=false&width=300&action=like&font=trebuchet+ms&colorscheme=light&height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:50px;background-color:#BBBBBB;" allowTransparency="true"></iframe>

Like button script készítése (a Facebookról)
http://developers.facebook.com/docs/plugins/

Ha elkészítettétek a like gombot a honlapotokon, mindenképpen nézzétek meg a Facebookot, hogy leellenőrizzétek!
 
Evia Dátum: Vasárnap, 2011-07-24, 14:05 | Üzenet # 3
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
A WYSIWYG kódszerkesztő
(WYSIWYG jelentése: amit látsz, azt kapod. Vizuális html szerkesztő)

Az uCoz központi fórumán találtam: A WYSIWYG szerkesztő (Amit látsz azt kapod, avagy Weboldalak szerkesztése másképp) Raizel70 írása. Nagyon jó online és letölthető html szerkesztőket ajánl.

Ha weblapunkon bonyolultabb oldalt szerkesztünk, jól megválogatjuk, hogy milyen kódszerkesztőt használunk, és a vizuális felületen nem szerkesztünk, hanem inkább csak az eredményt nézzük meg. Az uCoz felkínál számunkra vizuális szerkesztőt, de felhívja a figyelmünket arra is, hogy ezzel vigyázzunk, mert eltüntet a forráskódunkból nem látható, de fontos elemeket (például if szerkezeteket)

Ha uCoz felületen szerkeszted a főoldaladat (vagy utólag létrehozott plusz oldalt), vigyázz az alábbiakra:

Ha az oldaladat html kódban akarod szerkeszteni, az oldal alján lévő gombok közül
ne ezt nyomd meg, hanem ezt:

A különbség a kettő között: Az első gombbal a WYSIWYG szerkesztő felületre jutsz. Bár van a vizuális szerkesztőben "html" lehetőség, de az nem egészen úgy működik, ahogy elvárnánk tőle! Amikor kódot írunk, általában enterekkel, szóközökkel és tabulátorokkal tesszük olvashatóbbá a kódunkat. A WYSIWYG szerkesztő "html" lehetősége ezeket a karaktereket eltünteti. De ez csak egy kényelmetlenség. A probléma az, hogy ezután mintha összekeverné azokat a szóközöket és entereket, amelyeket a forráskód olvashatósága miatt raksz be azokkal, amelyeket ténylegesen meg akarsz jeleníteni az oldaladon.
Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor még kezdő voltam. A Neked hoztam főoldala egymásba ágyazott táblázatokat használ, a szerkezete bonyolult. Egy-egy táblázat nem kezdődhet szóközökkel és tabulátorokkal, mert az azonnal meglátszik. Amikor a főoldalamat betöltöttem a WYSIWYG szerkesztőbe, hogy ott szerkesszem a html kódot, mentés után teljesen szétesett az oldalam. Nagyon nagy munka volt visszaállítani! Okuljatok az esetemből, és ha használtok táblázatokat vagy bonyolult elemeket az oldalatokon, ezt a gombot nyomjátok meg a forráskód szerkesztésére:

(megj: A WYSIWYG szerkesztő megjelenésekor is találunk html kódok feliratot, de azt csak akkor tudjuk megfelelően használni, ha a vizuális felületen semmit nem nyomunk meg és még véletlenül sem mentjük el a munkánkat!)
 
Evia Dátum: Hétfő, 2011-07-25, 00:22 | Üzenet # 4
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
A Fotóalbum képeinek lájkolása

A mi oldalunkon képgalériának nevezzük. A kód univerzális, minden uCoz oldalon működik:

Ha a fotóalbumunk egyik képét szeretnénk lájkolni, a Facebooknak közvetlenül a kép linkjét adjuk meg, ne az oldalét, amihez tartozik. Ellenkező esetben a Facebook oldalán nem a kiválasztott képünket fogjuk látni, hanem azt, amit a Facebook önkényesen kiválasztott nekünk. A fotóalbumunk képének lájkolása:

<?if($FULL_PHOTO_URL$)?>
<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="$FULL_PHOTO_DIRECT_URL$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>
<?else?>
<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"></script><fb:like href="$PHOTO_URL$" layout="button_count" show_faces="false" width="50" font="verdana" colorscheme="dark"></fb:like>
<?endif?>

Megjegyzés: Az if feltételre szükség van, mert a kép méretétől függően a rendszer más mappában tárolja a képet, ami azt jelenti, hogy más a kép linkje! Ha a képünk elfér az oldalon, akkor a "2" nevet viselő belső mappába kerül, ha pedig nem fér el az oldalon, akkor közvetlenül a képek mappájába.
 
Evia Dátum: Hétfő, 2011-07-25, 21:32 | Üzenet # 5
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 359
Helyzet: Offline
Még mindig a like gombról, bár ez nem csak az uCozra vontakozik:
http://arth2o.com/blog/facebook-like-gomb-hogyan
nagyon jó kis link, érdemes ezt is elolvasni.
 
Fórum » Honlapszépítés » Tanulás: Html, Windows, Grafika stb. » uCoz weboldalak - uCoz fejlesztőknek (Az uCoz oldalak szerkesztése. Tudtad?)
Oldal 1 / 11
Keresés:

P-Art EviaDesign | Copyright Evia © 2017 | Top100